(5 szolgáltató)

Kedvenc kulturális palettám

Azok a kulturális helyek, amik belopták magukat a szívembe.

OhayoNikki OhayoNikki >99 értékelés 15 követő 16 plecsni
 1. Vígszínház

  Vígszínház

  A színházba járást luxusnak tartottam egészen mostanáig. Csak rá kellett szánnom magam, hogy jobban körülnézzek ezen a tájon. Most már ott tartok, hogy ha szórakozni támad kedvem, erősen tépelődöm, mit válasszak: egy jó mozit vagy egy jó színházat? A Vígszínházzal kezdtem színházba járó emberré válni. Egyelőre ismerkedem a tereppel és a társulattal, van még mit megnéznem amíg elmondhatom, hogy törzsvendég lettem. A fényűző palota legalább olyan fényűző műsorokat kínál. Csillognak a csillárok, csillognak a színészek! Az újdonság varázsa kápráztatja a szemem és a lelkem, amikor belépek, és egy kicsit attól félek, ne csak káprázat maradjon végül, amikor kilépek az ajtón. Szeretnék még, még és még csodát látni és érezni! Nem akarom soha megunni...

 2. Néprajzi Múzeum

  Néprajzi Múzeum

  Egy kicsit sajnálom, hogy vannak, akik bemennek nézelődni, gyorsan végig járják az egyes termeket, aztán már mennek is. Tény, hogy kell egyfajta érdeklődés, máskülönben semmit nem ér az egész. A magyar népi kultúra összetett, szerves egész, nem egyszerű megérteni. A kiállítás valóban csak egy minta a megismerésben. Gyönyörű maga az épület, ami sok intézménynek adott már otthont fennállása folyamán. De a múzeum szempontjából nem is az aula a lényeges. Az állandó kiállítást igyekeznek még élvezhetőbbé, még érdekesebbé tenni videós bemutatókkal, amit csak a magyar közönség értékelhet, mert angol szinkrontolmács híján a külföldiek valóban csak a mozdulatokat kísérhetik figyelemmel. Az állandó kiállítás tárlatvezetésén nem vettem részt, de egy laikus számára mindenképp ajánlanám, mert az esetlegesen felmerülő kérdésekre másképp nem kap választ - hacsak nem olvas utána. Az időszaki kiállításokra is érdemes odafigyelni, bármikor találhatunk kedvünkre valót.

 3. Hagyományok Háza

  Hagyományok Háza

  A Hagyományok Háza az a hely, ahova minden multikulti rajongónak el kell mennie egyszer! Vétek volt eddig nem ismerni ezt a helyet, mert nagyon sok színes programja van. Szinte állandó vendégek a népdalénekesek, néptáncosok, népzenészek, és az elmaradhatatlan népi mesterségek bemutatója! Mindezt persze főleg magyar, de elég gyakran nemzetközi színekben is! Legutóbb a Távol van-e a Távol-Kelet c. rendezvényre mentünk el. Csak azt az egyet sajnálom, hogy rengeteg kézműves volt, rengeteg gyerekprogram - ami egyébként nagyon is helyes! -, de felnőtteknek szóló nem sok. Szívesen hallgattam volna úti beszámolókat, terepmunkákról összefoglaló előadásokat, könyvajánlót, bármit, ami a felnőtteknek is közelebb hozza a Keletet. És ezzel egy kicsit szakmaibbá is tehetnék ezeket a rendezvényeket.
  Alapvetően nagyon szép az épület - ami olvasmányaim alapján eklektikus stílusban épült -, remek állapotban van, tágas, sok terem található benne. A programfüzetet bújva biztos találnak maguknak elfoglaltságot azok, akik szeretik a népi hagyományokat, vagy akik még csak ismerkednek a témával.

 4. Viski Károly Múzeum

  Viski Károly Múzeum

  Ami egy magamfajtát megfoghat ebben a múzeumban, az csakis a Kalocsai Sárközről szóló kiállítás lehet. Szó se róla, hogy a kiállítás többi része is épp olyan értékes, de a szívemhez inkább ez áll közelebb. Sajnos nem nagy hely áll a tárlat rendelkezésére, de talán nem is baj, mert otthonosabban berendezett, a helyek maximális, de kényelmes kihasználásával valóban egy élményben lesz részünk. Különösen ajánlom a viseletekről, a hímzésről és a lakáskultúráról szóló vitrineket, berendezett tárlókat, mert ízlésesen, szemet gyönyörködtetően reprezentálja a táj népcsoportjainak jellemzőit. Mindenképp megér egy misét a múzeum!

 5. Paprika Múzeum

  Paprika Múzeum

  Bizony, a paprika másik nagy hazája itt van Kalocsán. Ha nem rendeztek volna be egy múzeumot, ami csak a paprikáról szól, talán senkinek nem jutna eszébe érdeklődni róla. Ez az eredetileg Amerikában honos fűszernövény a behozatal után Kalocsán is megvetette a lábát. A város határában véges végtelen paprika-mezők vöröslenek kora ősszel, és vöröslöttek már sok-sok évvel ezelőtt is. Ezért is volt időszerű a termesztés, feldolgozás, hasznosítás eszközeiből, módszereiről kiállítást nyitni. Látványos és hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak, na meg paprikával, ha ide is betérünk.