(3 szolgáltató)

Gyerekkönyvesboltok

Ahova nemcsak könyvért járunk...

fabiane fabiane 91 értékelés 11 követő 13 plecsni
 1. Két Egér Könyvesbolt

  Két Egér Könyvesbolt

  A Két Egér az egyik kedvenc gyerekkönyvesboltunk. Apró, de barátságos hely, ahol tanácsot kérhetünk a választáshoz, vagy csak megoszthatjuk véleményünket - Mészáros Jánossal, a Kiadó vezetőjével is személyesen lehet találkozni. Sokszor jártunk már náluk a hétvégi programjaikon: irodalomhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokon szorgoskodhattunk a galérián, ahol gyakran rendeznek kiállítást könyvillusztrációkból is. A magyartanároknak is rendeznek előadásokat, beszélgetéseket, és ők karolták fel a múzeumpedagógia ügyét is. Nyáron múzeumi táborokat tartanak. A nívós könyvválaszték mellett ötletes játékokat, egyedi ajándéktárgyakat is tartanak.

 2. Pozsonyi Pagony

  Pozsonyi Pagony

  Az azonos nevű gyerekkönyvkiadó által alapított Pagony volt az első kizárólag gyerekeknek szánt könyvesbolt Budapesten, s habár azóta több hasonló profilú is nyílt (Anno, Két Egér), megőrizte vezető pozícióját. Mivel nekünk útba esik a Szent István park felé menet, nem múlik el úgy nap, hogy legalább a kirakatán keresztül meg ne csodálnánk a gyerekeket lenyűgöző választékot. (Nyáron újították fel gyönyörűen a helyet, azóta lehet belátni az ablakon.) Persze a magas színvonalú játékok a legvonzóbbak, de a lányomnak és a fiamnak már természetes, hogy az olvasás is élményszerzéssel jár. Sokszor kérik, hogy míg ők a játszósarokban tevékenykednek, olvassak föl nekik az újonnan megjelent könyvekből – és ezt senki sem nézi rossz szemmel. Az új kedvenceket meg is vásároljuk, mégpedig törzsvásárlói kedvezménnyel. A Pagonyban természetesen gyerekprogramok is vannak, régen még tornás foglalkozásokat is tartottak a polcok között, jelenleg kézműveskedésen, diavetítésen és ölbéli foglalkozásokon lehet részt venni, télen pedig a Mikulás is ellátogat ide. Kedvenceink a könyvbemutatók – a Pagony gondozásában megjelent Hintarabló kapcsán Both Gabi íróval orrot avattunk, a közeli iskola szobrának pótolták eme hiányzó testrészét. A Pagony Újlipócia szerves része, a Pozsonyi Pikniken egész napos programmal várják a munkatársak az érdeklődőket.

 3. Anno Mesebolt

  Anno Mesebolt

  Ilyen hely nemcsak a mesében van

  „Ilyen hely csak a mesében van. Aki nem hiszi, járjon utána!” – szólít meg a bolt köszöntője a weblapon. A valóságban is hasonló mesés fogadtatásban részesülünk. Már a bolt portálja is játékra, olvasásra csábítja a betérőt - még a böngészésben sem kell jártasnak lennünk, hogy odataláljunk. (A bolt házigazdája a gyerekek körében méltán népszerű Böngésző sorozatot is megjelentető Naphegy Kiadó.)
  Jó a szavak közt megpihenni itt, ahová velünk jön a Horváth kert és a Tabán varázslata, de kinnt marad az autóbűz, az idegeskedésbe fulladt felnőttvilág. Akár egy családi meseolvasásra is be lehet ülni, de a gyerekek maguktól is elvarázsolódnak a játszósarokban, míg szüleik a könyvekből merítenek nyugodtságot a hazaúthoz.
  A Mesebolt titka nemcsak az otthonos gyerekszobák esszenciáját árasztó faburkolatú, kedves dizájnú helyiségben rejlik, amelyben kirakott készségfejlesztő játékok és a meghitt könyvtárhangulat várja a családokat, de a foglalkozásokat vezetők és a mindig készséges alkalmazottak mosolygós hozzáállásban is.
  Ha már Titeket is megérintett ez a varázs, akkor biztos vagyok benne, hogy a programokra is el fogtok jönni. Jelenleg sakkovi, kerekítő, zenezug és kézműves foglalkozást tartanak rendszeresen, amelyekre kedvezményes bérletet is lehet váltani. Ha követitek a bolt honlapjának (www.annokonyv.hu) híreit, akkor a többi eseményről is értesülni fogtok. Én most az Elek apó tiszteletére rendezett mesedélutánra indulok a gyerekeimmel, amelyen ELTE TOFK-os hallgatók fognak várni minket - égető szükség van a tanárokra, tanítókra, akik életben tartják a mesemondás hagyományát. (Tudtátok, hogy Boldizsár Ildikó vezetésével elindult hazánkban a meseterápiás gyógyítás?)
  A bolt a kisgyermekkorból kinőtteket is várja, nekik az élő irodalom élményét kínálja. Gyakran látogatnak el ide gyerekkönyv alkotók (írók és illusztrátorok). A nyáron mesetábort is tartottak, ahol a résztvevők közös mesét készítettek, amelyből mindenkinek készült egy-egy emlékkönyv.
  S ha már ittjár az ember, akkor a könyvek is előtérbe kerülnek. Helyben ajánlanak olvasnivalót, a portékába bele is lehet lapozni, s nem utolsósorban az itt vásárló úgy érezheti, hogy nem csupán a könyvvel lett gazdagabb, de egy élménnyel is. (A törzsvásárlók még kedvezményben is részesülnek…) De akinek messze esik ez a hely, az sem marad mese nélkül. Az interneten keresztül (www.annokonyv.hu/webaruhaz) is részesei lehetünk enneka szellemiségnek, hisz feliratkozhatunk arra a hírlevélre, amelyben tanácsokat, ötleteket kapunk a választáshoz, és játékot is rendelhetünk. A könyvkiadó égisze alatt indult a www.meseutca.hu is, amely a gyerekirodalomban való tájékozódást segíti a kritikák, beszámolók és interjúk segítségével. Fruzsina lányom volt az egyik nyertese a magazin ajánlóíró pályázatának, aminek nyereményeként bármilyen könyvet választhatott a webáruház kínálatából, amit természetesen az Anno Meseboltban vett át.
  Megint a kedvenc könyvesboltunknál járunk, amiről csak most tudtam meg az alapítók leírását olvasva, hogy már száz évvel ezelőtt is könyvesbolt és papírkereskedés állt a helyén. Stark Ferenc még a krisztinavárosiak ük-generációját szolgálta ki itt anno, és ez az „anno” adta az ötletet a bolt nevéhez.
  Úgy gondolom, hogy a gyerekek nemcsak anno játszottak kreatívan bábszínházzal, babaházzal és építőjátékokkal, hanem még ma is népszerűek ezek a körükben, s a játék mellett a mese sem idegen tőlük. Az Anno és a hasonló profilú, kiadók üzemeltette boltok (Pozsonyi Pagony, Kétegér) nagyban hozzásegítik őket ahhoz, hogy újra olvasó nemzedékről beszélhessünk.
  Mert jó a szavak között megpihenni. Otthonosan érezzük magunkat itt – gyerekek, felnőttek közösen – kicsit át is költöztünk ide. Lányom már a születésnapját is itt szeretné megtartani legközelebb!