(10 szolgáltató)

Élő múzeumok

Ahol nem unatkoztunk...

fabiane fabiane 91 értékelés 11 követő 13 plecsni
 1. Szépművészeti Múzeum

  Szépművészeti Múzeum

  A Szépművészeti Múzeum fogalommá vált a művészetkedvelők körében. Itt található Közép-Európa leggazdagabb egyiptomi gyűjteménye, amelynek kiállítása most decemberben nyílik újra a Múmiák-project lezárása után. A múzeum állandó tárlatának festményei közül El Greco, Monet és Manet alkotásai a kedvenceim, a gyermekeimet a Holland Gyűjtemény hajóábrázolásai nyűgözik le. Gyakran járunk ide a családdal múzeumpedagógiai foglalkozásokra, férjemmel pedig a Múzeum+ rendezvényeire. A legtöbben azonban a nagyszabású időszaki kiállítások alkalmával látogatnak el a Szépműbe, télen is kígyózó sorok várhatók a Cezanne megnyitása után.

 2. Magyar Nemzeti Múzeum

  Magyar Nemzeti Múzeum

  Szeretnél királylány vagy királyfi lenni, esetleg csak elvegyülni az udvari forgatagban? Terveztél már címert, jól forgatod a kardot, ismered a nemesi illemszabályokat? Ha szeretnél időutazást tenni egy másik korba, akkor a hétvégi családi programokat pont neked találták ki. A legközelebbi ilyen alkalmon a lovagok világába röpítenek. A gyermekeim nagy rajongói ennek a sorozatnak, de amúgy is szívesen látogatjuk a tárlatokat – a páncélöltözetek és a múltat idéző tárgyak megunhatatlanok, új és újabb felfedezésre csábítanak. A múzeum remek kiegészítője a kötelező tananyagnak, segít felkelteni és fenntartani a gyerekekben a történelem iránti érdeklődést.

 3. Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

  Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

  A háznak már a neve is tündéri világot idéz – Mai Manó, az építtetője, udvari fényképész és híres gyermekfotós volt az 1800-as évek végén. A Magyar Fotográfusok Háza 1999-ben nyílt meg az épületben, amelyben néhány éve már galéria működött. A hely kortárs és életműveket bemutató fotókiállításoknak ad helyet, amelyeket érdekes tárlatvezetések kísérnek (ezekre az interneten lehet bejelentkezni a nagy érdeklődés miatt). Könyveket is megjelentetnek mind fotó-, mind filmtörténeti témákban. A Múzeumok Éjszakáján fotótechnikai érdekességekkel lehetett itt megismerkedni. Blogjuk is kihagyhatatlan számomra, aki nagy rajongója vagyok ennek a helynek.

 4. Néprajzi Múzeum

  Néprajzi Múzeum

  Gondoltátok volna, hogy olyan sokan kíváncsiak egy itt tartott előadássorozatra, hogy pótidőpontokat kell meghírdetni? „Az ősi maja társadalom és a világvége” tematikájú programot Gyarmati János muzeológus tartja a „Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen” sorozat keretében, amelynek célja a Európán kívüli gazdag gyűjteményi anyag bemutatása. Boglár Lajosnak, aki az ELTE antropológia szakját is megalapozta, Amazóniában gyűjtött indián tradicionális tárgyai is most kerültek kiállításra. Rendszerint ezen a helyen mutatják be aWorld Press Photo verseny képeit. S úgy gondolom, hogy a magyar népi kultúra állandó kiállítása sem kizárólag a külföldieknek szól. Mi többször ellátogattunk ide, kedvenceink a hangszereket bemutató interaktív programok.

 5. Ernst Múzeum

  Ernst Múzeum

  Az Ernst Múzeumot idén 100 éve alapította Ernst Lajos mecénás- műgyűjtő az éppen felépült szecessziós épületben, és ez adott alkalmat arra, hogy a Budapest100 részeként tavasszal múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkedhessünk meg a történetével – ekkor csodálkoztam rá először a rejtett szépségeire, például a Rippl-Rónai tervezte üvegablakra is. Az évforduló kapcsán szeptemberben utcabált tartottak, amelyen megint nagyon jól éreztük magunkat, miközben az összművészeti esemény aktív résztvevőivé váltunk. Ekkor már a kiállításokra is kíváncsivá váltunk – Aj Vej-vej kínai kortárs képzőművész a nyolcvanas években úgy fotózta vég New York utcáit, mint ahogy mi a környezőket. Most már biztos, hogy többször is eljövünk ide...

 6. Petőfi Irodalmi Múzeum

  Petőfi Irodalmi Múzeum

  A csilláros, stukkós Károlyi palotában helyet kapott Petőfi Irodalmi Múzeum élő hely, habár a múzeum szóval még sokan poros relikviák kiállítását társítják.
  A PIM leginkább a rendezvényei miatt élő hely számunkra. Jártunk itt gyermekirodalmi fesztiválon, író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, vitaesteken és koncerteken is. Ezeknek az eseményeknek az összekötője a mai irodalom élő szövete volt, hisz vannak még betűvetők és olvasók is szép számmal. A PIM programjainak erőssége az irodalom újabb és újabb szempontokból való megközelítése, az élményadáson keresztül az iránta való érdeklődés fenntartása. Jó látni, ahogy a gyerekközönséget is meg tudják fogni – nem csoda, hogy Múzeumpedagógiai Nívódíjjal jutalmazták munkájukat. A PIM az egyik fenntartója a Budán most megnyílt Mesemúzeum és Meseműhelynek is.
  A PIM múzeum is, amelynek nemcsak a megörökölt relikviákat kezeli, de befogad teljes életmű hagyatékokat is, és azokat évfordulókhoz kapcsolódó kiállításokba rendezi. A Petőfi állandó kiállításon túl most Örkényre és Ottlikra emlékeznek. Utóbbi Hajnali háztetők című művéből okostelefon-alkalmazás is készült a közreműködésükkel, az interaktív szöveg-, kép- és hangfájlok segítségével bejárhatjuk Budapest regényhez kapcsolódó helyszíneit.

 7. Kegyeleti Múzeum

  Kegyeleti Múzeum

  Nem hiszem, hogy ez a múzeum sokaknak célpont lenne, de ha már végigcsodáltuk a Fiumei úti sírkert páratlan történelmi és irodalmi emlékhelyeit, nézzünk be ide is. Várakozáson felüli érdekességekkel találkozhatunk! Megismerkedhetünk benne a magyar gyásznépviseletekkel, a különböző történelmi korok temetési szokásaival, a gyászhuszárok egyenruháival, a temetési kocsikkal és felszerelésükkel, a különböző koporsó- és urnafajtákkal. Számomra a legérdekesebb az a koporsó volt, amelyhez kis föld feletti csengő tartozott, hogy az esetleg feléledő jelezhessen az arra sétálóknak. Markáns a nagy történelmi temetések bemutatása is. A munkatárs pedig hozzáértően kalauzolt minket. A Fiumei úti sírkert és a Kegyeleti Múzeum kiváló szemléltetőhely diákoknak, de mindenkinek ajánlom, aki szeretne elgondolkozni egy kicsit a múlton, családén és nemzetén is.

 8. Földalatti Vasúti Múzeum

  Földalatti Vasúti Múzeum

  Budapest egyik legviccesebb múzeuma. A földalatti közlekedés technikatörténete iránt érdeklődők mellett azoknak is melegen ajánljuk, akik megunták a metrók rohanó világát – ezek a kiállított kocsik sohasem távoznak pont a megérkezésünkkor. A kiállítás helyszíne egy lezárt pályaszakasz, a múzeum bejárata a Deák téri aluljáróból nyílik. A belépti díj megegyezik egy villamosjegy árával Mi a Múzeumok Éjszakáján látogattuk meg a „Gizella téri” állomást. A gyerekek ámulva néztek farkasszemet a földalatti panoptikumlakóival, nekünk pedig az a tábla tetszett, amely megörökíti, hogy Ferenc József, aki a milleniumi ünnepségek alkalmával próbálta ki a járatot, „legkegyelmesebben megengedte”, hogy a Földalatti Villamos Vasút Rt. felvegye a nevét.

 9. Kogart Ház

  Kogart Ház

  A KOGART Galéria elsődlegesen Kovács Gábor több mint 2500 darabot számláló, főként a kortárs művészetet reprezentáló gyűjteményének bemutatására jött létre, de rendszeresen rendeznek festők életművéből is kiállításokat, emlékezetes volt például az idei Tihanyi Lajos válogatásuk. Az 1800-as évek végén épült Andrássy palota méltó helyszín a tárlatokhoz. A Szépművészeti Önkéntes Program mintájára itt is összeállt egy csapat, akik minden szerdán és szombaton ingyenes vezetést tartanak. A Múzeumok Éjszakáján sokrétű képzőművészeti foglalkozáson vehettünk részt a szervezésükben, ezt jövőre is meglátogatjuk.

 10. Várfok Galéria

  Várfok Galéria

  A Várfok Galéria nekem egyértelműen Böröcz András ceruzaszobraihoz kapcsolódik, mert az ő kiállításukon ismertem meg kedvenc alkotóm munkásságát. A karcsú, ceruzából életre kelt gondolatszobrok az egész világon elismertek, nekem mégis elég volt ebbe - az akkor még piciny galériába - ellátogatnom értük. Mára 300 négyzetméteressé növelték a bemutatóteret, de a kiállító kortárs művészek köre, a felvállalt értékrend azonos maradt. Az arculatot a tulajdonos Szalóky Károly szabja. Én azt szeretem ebben a galériában, hogy hiába tudom nagyjából, hogy mire számíthatok a témaválasztása kapcsán, mindig új meglepetésekkel szolgál számomra.