(11 szolgáltató)

Drágán add a halálod

Édesapám halála és az azt követő ügyintézéshegyek közben látom, hogy a szolgáltatók jó része nincsen felkészülve ügyfeleik távozására. Szeretnének még kérdezni tőlük, üzenni nekik vagy csak még sok-sok pénzt leakasztani róluk. A kafkai mennyiségű papírmunkát a legtöbben természetesnek gondolják. Szomorú tapasztalataimból készítettem egy csokrot. Tudni kell, hogy apám a régimódi, minden számlát lelkiismeretesen fizető nyugdíjas volt.

Árpád Árpád >99 értékelés 3 követő 20 plecsni
 1. T-Pont

  T-Pont

  Nem csak ehhez a helyhez kapcsolódik, hanem általában a T-hez, hogy kegyelet vonatkozásában ez nőtt fel legjobban a feladathoz. Meghalt édesapám, üres lesz a lakás, nem kell kábeltévé és nem kell telefon. Miután megkaptak egy levelet és a beszkennelt halotti anyakönyvi kivonatot, megállapították, hogy mennyi tartozás maradt, és nagylelkű levélben erről le is mondtak. Igaz, hogy utána küldtek egy felszólítást, hogy mégis fizessem be, de kiderült, hogy adatfrissítés miatt tévesen jött egy levél, amit sűrű elnézéskérések közepette vontak vissza.

 2. Allianz Hungária Biztosító

  Allianz Hungária Biztosító

  Apám halála nyomán a lakásbiztosítást is el kellett intézni. Egy rövid telefonnal és két e-maillel mindent tisztázni lehetett. A lakásbiztosítást egy online felületen is újra lehetett kötni. Profik.

 3. Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG)

  Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG)

  Apám az utolsó nyugdíját már nem tudta átvenni, így a hagyatéki eljárás lezárultával a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kellett fordulni. Telefonon gyakorlatilag elérhetetlenek voltak. Csak egy olyan embert sikerült találni, aki annyit mondott, hogy egyszerűbb, ha bemegyek. Ezt tettem. Amennyire reménytelen volt a telefonos ügyintézés, annyira flottul ment a személyes. Nem kértek felesleges papírokat, csak annyit, amennyit kellett. Még ügyintézőablakhoz sem kellett mennem, az ügyet már a sorszámot kiadó hölgy elrendezte ripsz-ropsz. A négyest a telefonos elérhetetlenség miatt adom.

 4. Szegedi Testamentum Temekezési Kft.

  Szegedi Testamentum Temekezési Kft.

  Temetéskor az ember szeretne biztosra menni. Ezért az önkormányzat cégéhez fordultam. Mindent hibátlanul, pontosan intéztek. A folyamat során kissé több együttérzést vártam volna, úgy tűnt kissé bele vannak a munkájukba fásulva.

 5. K&H Bank

  K&H Bank

  Elhunyt édesapám értékpapírokat tartott a K&H bankban. Ketten örököltük fele-fele arányban, de a papírok száma páratlan volt. Hiába mondtam, hogy én beérem a kisebbik felével, a bank ragaszkodott ahhoz, hogy a tőlem 200 kilométerre levő testvéremmel írásban egyezzek meg és ezt papíron is prezentáljam. (3 azaz három forintról beszélünk). Röpke hét alatt sikerült "mindössze" 3 látogatással rendeznem az ügyet. Gondolom nem lenne a hosszú évek óta húzódó hitelválság, ha azokban a kérdésekben is ilyen alaposan "precízen" járnak el.

 6. Dr. Domján Klára Éva közjegyző

  Dr. Domján Klára Éva közjegyző

  4 hónappal édesapám halála utánra tűzték ki a hagyatéki tárgyalást ennél a közjegyzőnél a Tisza szállóban. Mivel semmiféle bonyodalomról nem tudok, ezért én sokalltam a négy hónapot, a közjegyző asszony szerint ez igen gyors volt. Az senkit sem zavart, hogy én nem vagyok már szegedi és meg sem kérdezték, hogy az a nap és a 13 órás órás időpont jó-e nekem. Egy nap szabadságot kellett kivennem, egy félórás tárgyalásra. A lényeg azt hiszem az, hogy ki kellett fizetnem 40ezer forintot (kártyával nem lehet fizetni) és majd küldenek egy végzést. Naívan azt hittük, hogy ezen tárgyalás után mondjuk a bankok vagy a nyugdíjintézet vagy bárki más tudni fogja a dolgát. Mondjuk itt megkérdezik a bankszámlánkat vagy ilyesmi. "Megnyugtattak", hogy a végzéssel még jó sok körünk lesz a hivataloknál. Szóval ez is csak egy haláladófajta...
  Közepes osztályzatom elsősorban annak szól, hogy ugyan a közjegyző szakszerűen végezte el a munkát, de az időpontkijelölésnél érzéketlen hivatalnokként viselkedett.

 7. EDF DÉMÁSZ Szegedi ügyfélszolgálat

  EDF DÉMÁSZ Szegedi ügyfélszolgálat

  Igazából nem itt, hanem az itt található telefonszámon intéztem az ügyet. Apám haszonélvező volt a lakásban. Halála után nem tudtam nekilátni az ügyek intézéséhez, mert hiába volt a nevemen a lakás, ragaszkodtak a haszonélvezeti jog törléséhez is. A többi szolgáltatóval ellentétben a halotti anyakönyvi kivonat nem volt elég. Így addig kellett várnom, amíg a földhivatal meg nem szülte a szükséges papírt. Onnantól felpörögtek az események. Azóta is erősen gondolkodom, hogy miért nem elég az, hogy enyém a lakás, van halotti anyakönyvi kivonat és fizetni akarok (csoportos beszedéssel ráadásul). Manapság ennél többet nem akarhat egy szolgáltató.

 8. IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.

  IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.

  Fél év után mindenkit fel kellett jelenteni, hogy végre fizethessem a közös költséget. Ennek nyomán egyszercsak _telefonon_ bediktálták a számlaszámot, ahova fizethetem a költségeket. Nem csodálkozom, ha kintlevőségeik vannak.

 9. Vodafone Mammut

  Vodafone Mammut

  A Vodafone leszerepelt. Meghalt édesapám 1230 Ft-tal tartozott, ami abból adódott. hogy amikor meghalt, már nem tudta a csekket befizetni. Előtte évekig mindig megtette. Amikor a halála után 3 héttel a halotti anyakönyvvel bementem ide hozzájuk, akkor ezt még nem tudták. A Telenor képes a szerződés felmondásakor elszámolni, a Vodafone ehhez nincs felnőve. Be kellett megint mennem, hogy rendezzem az ügyet. Megkérdeztem, hogy a Magyar Telekomhoz hasonlóan elengednék-e ezt a "tetemes" tartozást. Megkaptam a végleges választ: nem és nem. Ragaszkodtak a pénzhez. Mondták, hogy 1000 forint felett behajtót is küldenek, és ha nem megyek be, akkor napokon belül ment volna a behajtó. Szemmel láthatólag az ügyintézőnek is égett a pofája az esettől. Erre való tekintettel a saját mobiltelefonomat a Telekomnál vettem. Szerintem többet bukott a Vodafone ezen a szarevésen, mint 1230 Ft.

 10. Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság

  Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatóság

  Száz méterre van a Nyugdíjfolyósítótól, de fényévekre színvonalban. Néhai édesapámnak fogyatékossági segélyt is utaltak, aminek az utolsó részletét már nem tudta átvenni. Megdöbbenve nézett rám az ügyintéző, hogy a Szegeden elhunyt ember ügyeit Pesten akarom intézni. Ezt - szerintük - a szegedi kirendeltségen kellene, hiszen minden adat területileg van tárolva. (21. század az internet kora) Nagynehezen sikerült rávennem őket, hogy vegyék át a papírokat hitelesítsék és továbbítsák, de azt az irgalmatlan morgást, amit ehhez rendeztek... Kafkai volt.

 11. Szegedi Járási Földhivatal

  Szegedi Járási Földhivatal

  Budapesten lakom, a lakás melyről sajnálatos okok miatt a haszonélvezeti jogot el kell távolítani Szegeden van. Küldtek egy levelet, hogy fizessek be 6600 forintot. Aznap átutaltam a pénzt (ugye, mostmár aznap odér) ennek ellenére egy hónap múlva jött a határozat, hogy nem fizettem be a pénzt. Telefonos reklamációm nyomán sajnálkoztak, hogy sajnos ők erre nincsenek fölkészülve. A postai csekket kellett volna bemutatnom. (Én Pesten ők Szegeden, ugye). Végülis egy ajánlottlevélben kiegyeztünk. Megjött nagysokára a határozat. Hatalmas empátiával az értesítési listán halott édesapám is szerepelt, akinek a halála miatt zajlott az egész eljárás.