olsz

1 értékelés

Levendula Kézműves Fagylaltozó


Ismerősömtől hallottam erről a helyről. Abban a reményben látogattam meg őket, hogy hagyományos fagylaltot ehetek, ami tojással készül és főzik. Legalábbis nekem ez jutott eszembe a "kézműves"-ről.

Nem volt nehéz megtalálni őket. Hangulatosnak találtam, de ha jól megnézi az ember rájöhet, hogy egy "műtoszkán giccsről" van szó, mint ahogy ezt egy kommentelő egy másik fórumon fejezi ki legjobban. Lila festékbe mártott bicikli, néhány régi fehérre mázolt bútordarab dolgozza meg előre vizuálisan a fogyasztó pszihéjét. Amit a szegény biciklivel csináltak, azt kifejezetten igénytelennek tartottam.

Rögtön az elején kiderült, hogy a legtöbb fagylaltjuk tej nékül készül. Ezt a falra kiaggatott tábláról lehet leolvasni, melyik laktózmentes. Az olasz fagylaltkészítési hagyományok szerint "gelato"-nak, vagyis igazi fagylaltnak a tejjel készült, főzött fagyikat lehet hívni, a vizes alapú az ún. sorbet, esetleg "granite". Az utóbbit magyarra jobb híján jégkásának lehetne fordítani.

Hogy a vizes lé amiből a fagylaltot készítik nehogy belefagyjon a tégelybe, cukrot kell adniuk. A fagylaltpult hőmérséklete a látogatók felőli oldalon leolvasható, amikor ott jártam én -17.5 Celsiust olvastam le róla. Egy gelato -10 fokon érzi jól magát, -12 fokon már kifejezetten kemény, kenhetetlen. Ekkor arra gondoltam, hogy nagyon édes lesz, hiszen ezt az alacsony hőmérsékletet csak nagyon sok normál cukorral érhetik el (szakaróz). Mivel nem volt túlságosan édes, csakis más cukor jöhett szóba, mint pl a dextróz vagy glükóz szirup ami fele annyira édes mint a szakróz, de 165-180%-kal jobban csökkenti a fagyáspontot. Elnyeli a vízrészecskéket, és akadályozza a kristályosodást. Tehát lehet adagolni a fagylaltba, a vásárló nem fogja érezni hogy tele van "szőlőcukorral". Ez a szirup tartósítja is a fagylaltot, így nem kell aggódniuk a frissesség miatt. Hátulütője, hogy "gumissá" teszi a fagylaltot, ami a tégelyben maradt, labdává összegyúrt banán fagylalton kifejezetten kiütközött.

A "tej"csokoládéban, meglepő módon, alig éreztem a tejet, annál inkább a kakaóport.
Nagyon bosszantott ráadásul az, hogy az ígért 5dkg-os adag helyett 3dkg-ot kaptam. Nem annyira a fagyi miatt, hanem a kiszolgálás hozzáállása miatt.

Összességében hihetetlen, mit el nem lehet adni. Szomorúnak tartom, hogy megannyian 5/5 csillagot adnak a fagyasztott cukorszirupra, mennyi blogon cikkeznek erről és milyen ütemben terjed ami "trendi". Szomorú, hogy az embereket ilyen könnyen meg lehet téveszteni, ügyes fotókkal és mindenféle médián keresztül. Érthető, hiszen mihez is viszonyítsanak? Hol vannak a régi Mesteremberek?

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely