igfeher89

21 értékelés

Anno Mesebolt

Karikahajtó volt a jelem az oviban. Persze ezen felül még számtalan dolog nyújt otthon-érzetet, amint átlépek a mesebolt ajtaján. Könyvespolcok végeláthatatlan sora. Huncut kiscicák, kackiás bajuszú huszárok és bűbájos királylányok csalogatják tekintetem ide-oda. Minden elérhető magasságban, hogy az egészen aprók is kedvükre nézelődhessenek. Fonott kosarakban pihe-puha állatkák, bábok (olyanok, amiket tíz év múlva majd elvisz a kiscica-, mert már rettentő koszosak és avétosak lesznek a sok nyunyózástól).

Anno hófehér lepedőre vetítettem kedvenc történeteimet- azóta egy csöppnyit megváltozott a házi mozi fogalma. Az Anno diafilmjei, mese DVD-i visszacsempésznek némi meghittséget a szürke hétköznapokba.

Meghittség. Megtaláltam. Ez a szó jellemzi leginkább a boltot. Effélét az ember leginkább karácsonykor érez, a fa alatt ülve, szeretteinek körében. Jut eszembe: karácsony. Hogy hol teremnek az igazán szuper meglepetések? Hát itt. A Krisztina tér 7. szám alatt.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Mákos Guba Kisvendéglő

Kezdjük azzal, hogy a mákos gubát ki ne hagyjátok. Gondolni se mertem volna, hogy némi vaníliasodó képes új dimenzióba emelni egy olyan banálisan egyszerű desszertet is, mint a mi gubánk.

Kezdjük azzal, hogy a Mákos Gubát ki ne hagyjátok. Gondolni se mertem volna, hogy a terített asztal (egy garnitúra evőeszköz, néhány porcelán tányér és egy üvegpohár) képes új dimenzióba emelni egy olyan megrögzött gyorsétterem rajongót is, mint szerény személyem.

Három év kemény munkájába telt, hogy végül belássam: se nem olcsóbb, se nem finomabb a mekis koszt (bár nem adnám semmiért). A sznobériámnak meg mégiscsak jobb, ha elmondhatom: ma étteremben ebédeltem apával.

A tejszínes-brokkolis penne (amit az étterem felújítása óta nem nagyon látok az étlapon- mostanság magyarosra vették a figurát) és a mákos guba örök kedvenc. Fogalmazzunk inkább úgy: a Mákos Guba örök kedvenc.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Douglas Parfüméria

Nyáron a lábamat, télen a lelkemet ápolja. Férfi létemre kéz és lábápolásról írni nem túl macsós dolog. Pálinkás Ildikó a Douglas legkiválóbb terméke (pedig a többi se kutya). Az üzlet jellegéből adódóan hol itt-hol ott "rendel". Lévén, hogy nem a fényesre polírozott kirakatban várja vendégeit, gondoltam elkél a cégér.

Kezeléseihez a drogéria minőségi készítményeit használja. Mégis, egy forró lábfürdő és 60 percnyi üde beszélgetés lényegesen nagyobb csodaszerek, mint bármi, amit a lábamra ken. Testi-lelki kényeztetés egy fárasztó téli nap után. Házi készítésű bőrradírja nem szerepel a TV reklámokban- pedig káprázatos eredményre képes. Feltétlenül kérjétek el a receptjét!

"Egészségetekre!"- Ezt tőle loptam :)

Hasznos ez a vélemény? Igen

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

Jesszus! Tuti, hogy már a múzeum szónál továbbállsz. Pedig nem kifejezetten a főváros történetét bemutató tárlat okán írok a Budavári Palota "E" épületéről. A déli szárny ennél sokkal különösebb dolgokat rejteget.

A BTM hallján keresztül sétálva parányi udvarba toppansz: szökőkút köré szerveződő falatnyi kert és egy lélegzetelállító panorámával bíró kilátóterasz. Pillanat állj ez, a Várnegyed sebes felfedezésében. Tökéletes helyszíne egy finom lelkű kozmopolita leánykérésének.

És ha már itt jársz, miért ne adnál egy esélyt a kiállításnak is. Az ott látottak is okoznak majd kellő meglepetést. A kedvezményes belépésre jogosultak köre igen széles, ezért indulás előtt feltétlenül tájékozódj az intézmény honlapján.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Déryné Bisztró

Forró napokon jeges limonádéval hűsít. Van, hogy élő zenével vár. Már az enyhén csípős őszi estéken is meleg itallal kínál. Ha akarom étterem, ha akarom bisztró, ha akarom, beugrom egy kávéra.

Aktuális kedvenc: csokis kuglóf. Már majdnem elfelejtettem: szerintem ez az egyetlen hely a magyar fővárosban, ahol igazán bécsi az a bécsi szelet (hatalmas, hajszálvékony, mócsingoktól szigorúan mentes... rettenetes volt ezt a szót leírni... mócsing... az embernek még az élettől is elmegy a kedve).

Egy biztos: a teraszán ülve s az engem körülvevő miliőtől felüdülve nem kételkedem tovább Márai szavaiban-"Budán lakni világnézet". Ha többre nem futja, megállok a portájuknál és néhány percre belefeledkezem Bohus Károly bohókás betűkölteményeibe.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Unique Budapest

Van néhány kisszámú műkedvelő, olyan emberek, akik sohase járnak-kelnek vakon és süketen: ezek élvezik az ő Budapestjüket, és oly bensőségesen magukba fogadták arculatát, hogy minden kis szemölcsöt, minden pattanást, minden véraláfutást észrevesznek rajta. Az ő szemükben Budapest élő teremtmény, melynek fejét, szívét és különös szokásait fenékig ismerik.

Ezek Budapest szerelmesei: bizonyos utcasarkokon mindig fölpillantanak, tudva, hogy ott egy óra számlapja tűnik a szemükbe; s ha meglátják, hogy egy barátjuk dohányszelencéje üres, így szólnak: "Menj el ebbe meg ebbe az utcába, ott a bal oldalon, a cukros bolt mellett, ahol az a szép lány szolgál ki, van egy trafik." Ezeknek a költői lelkeknek legfőbb fényűzésük a Budapesten való kalandozás.

-Honoré de Balzac után szabadon

Hasznos ez a vélemény? Igen

Jedermann Kocsma

Még soha életemben nem jártam Berlinben. Mégis van egy olyan érzésem, hogy ilyen lehetett Sally Bowles világa a 70-es évek Cabaret-jában. Ez az a hely, ahová bármikor…

Reggel beugrom cappuccinoért- szigorúan 10:00 előtt (180Ft-os ár dukál a korán kelőknek). Délben meghívom egy cimborámat ebédelni (a heti menüt már előre bemagoltam a honlapról). Este jazz muzsika szól- egy kivételesen jó baráti beszélgetés efféle környezetet kíván.

Ez a hely olyan zuga a városnak, ahol másnap már nem kérdezik meg mézzel iszom e a teát és ahol nem receg a térdem, ha a számlát kérem. Jedermann für Jedermann (ajánlom mindenkinek).

Hasznos ez a vélemény? Igen

Bajor Gizi Színészmúzeum

Rendszerint fázós telek komótos hétköznapjain keresem fel. Valamiért az ilyen idő passzol leginkább a megvénült épületekhez. Szeretem, ahogy recseg a padló a lábam alatt. No és ott az a nyirkos melegség.

Rögtön az emeletre indulok. Mindig a hajdan-volt Nemzeti Színház makettjénél kezdek. Már milliószor láttam, minden repedését ismerem, mégis hosszú percekig időzöm itt. Aztán van az a vitrin, tele az álcázás művészetének csínjával-bínjával. Műszempillák- bajuszok- ecsetek- festékek. Ezek egy színész és nem a darab kellékei- és az egész, valahogy olyan "emberszagú".

Szinte érezni az előadás előtti utolsó percek izgalmát. Van az a régi TV. Gobbi Hilda- a múzeum megálmodója beszél szakmáról, emberségről, egy letűnt korról. A magyar színjátszás egy néha igencsak irigylésre méltó korszakáról.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Uránia Filmszínház

Ez filmszínház, kérem! Nem mozi!

Na, félreértés ne essék: tudom én, hogy merre van a mozi
És filmezéskor eszembe se jutna az Urániát választani.
Mégis mikor arra járok, s egy szabad percet találok
- betérek egy cseppet, hogy megnézzem a csendet.
Két vetítés között járunk éppen és már nem ül senki a díszterem sötétjében.
Futok ekkor hegyhez- földhöz, hogy engedjenek be a csöndhöz.
Időpontom nincsen, de bejelent a kincsem.
Pár perc múlva már ott ülök- oly némán, hogy menten megsüketülök.
Együtt vagyunk Ő, meg én-, mígnem megint jön a szürke fény.
Menjek, vagy maradjak?- kérdem én a csöndet, de Marika a jegyszedő utánam csörtet.
- Tessék kifáradni! Jegye bezzeg nincsen!
- Elbúcsúzom tehát, s magam mögött hagyom az Uránia legdicsőbb zugát.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Antik-Bazár

Nekem: Wow!
Szüleimnek: Aha.
Nagyszülőknek: szelíd, igenlő mosoly.
Minden mi szem-szájnak ingere, a bűvös 1989 előttről.

Itt a helyed, ha nincs farsangra ötleted.
Itt a helyed, ha hiányos a porcelán készleted.
Itt a helyed, ha elveszett az ékszered s fülbevalódnak párját nem leled.
Itt a helyed, múzeumba járás helyett.
Itt a helyed, ha a Blahán állva eső elől menedéked keresed.
Itt a helyed, ha hallgatsz rám s felkeresed.

Ui. a hátsó sarokban van, egy állvány régi esernyőkkel- a kockás darab engem illet (úgyhogy el a kezekkel)- minden egyéb kincs a tiétek. Szabad a vásár. Kellemes időtöltést kívánok.

Hasznos ez a vélemény? Igen