Gardedám

30 értékelés

Anker Klub

Az Anker nagy népszerűségét több dolognak is köszönheti: egyrészt remek helyen van, másrészt az interior megoldásokban kellemes felüdülést jelent, ha egy időre elegünk van a romkocsmákból. A széles, letisztult faasztalok és padsorok észak-európai ízlésvilágról tesznek tanubizonyságot, de a hely nem csak ebben nem tipikus budapesti klub. Rengeteg kiváló külföldi sört lehet csapon kérni, mint például a meggyes Krieket, ami az egyik kedvenc belga söröm és nagyon megörültem neki, mégha másfélszer annyiba is kerül, mint egy jó pofa ászok. Ezenfelül nagyon jó bulikat raknak össze, így a közönsége is változatos: magyar és külföldi fiatalokat egyanránt vonzz a hely. A hangulat vidám, közvetlen és nagyon hype: Budapest sok cool arcát tömöríti egy helyre az Ankert, de meghitt beszélgetésekért keressünk egy másik kávézót. A negatív oldalon a biztonsági őröket lehetne megemlíteni: nemhogy a bejárattól öt méteren kívül nem lehet dohányozni, de egész az utcasarokig zavarnak és még a legnagyobb hidegben sem engedik, hogy beállj egy kapualjba. De ezt én nem ítéltem akkora árnak, hogy emiatt kihagyjam a király bulikat, tehát leginkább ajánlani tudom.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Fogasház

A Fogasház is azon helyek egyike, ahova úgy mehetek le, hogy nem hívtam fel senkit, de mégis minimum három ismerőssel összefutok. Az Akácfa utcai bezárt fogászatot viccesen redizájnoló helyen sosem áll meg a mulatozás - amióta pedig kibővítették egy fedett tánctérrel, azok sem panaszkodatnak, akik eddig a fogvacogtató hideg miatt kerülték. Az árak normálisak, bizonyos italok pedig meglepően olcsók. A pultosok rettentő kedvesek: mindig megörülnek, ha magyar fiatalokat szolgálhatnak ki, ugyanis a közönség jelentős részét brittek képezik. Ez azért van, mert a Fogas több belvárosi pub crawl állomása is. Tehát ha szeretnél egy belvárosi jó bulit, nézegetni az épp aktuális kiállítást a falakon vagy gyakorolni az angolodat, akkor nézz be Péntek esténként.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Calgary Antik Drink Bár

A Calgarynál kevesebb meghitt helyet lehet találni Budapesten. A keskeny bártér összezsúfolt antik faasztalai és puha, kényelmes kanapéi között lavírozik a tulajdonoshölgy, Viki, aki mindenben segít - ő a bár szíve és lelke. Belépve úgy éreztem, hogy valamilyen titkos közösséghez csatlakozom és az valószinűleg így is van. Ugyanis itt mindenki probléma nélkül hozzászólhat a másikhoz (nem pedig átordít egy ismeretlennek), leülhet egy új asztalhoz és mindenféléről cseveghet a vendégekkel. Néha elvesztettem a beszélgetés fonalát, mert annyira belemerültem a falakat borító régi festmények, vitrinekben ácsorgó szorbok, zsebórák, fülbevalók és az ezer régiség lebilincselő látványába. Az alagsorban található mellékhelyiséghez ősrégi, rozoga falépcső vezet, a korlátot kucsmák, menték, zekék és ködmönök borítják, a fokok mellett évtizedes szódásüvegek, szénvasalók, csipketerítők és szobrocskák szegélyezik az utat - úgy éreztem magam, mintha egy régi parasztházban lennék Hollókőn. A Calgary sajnos a túlélésért küzd: nagyon remélem, hogy sikerrel, mert igazán egyedi és kedves, romantikus hely.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Gozsdu Manó Klub

A Gozsdu Manó Klub, vagy ahogy a legtöbben hívjuk, a GMK egy kultúrált, fiatalos és vidám hely a város szívének a szívében, remek interior megoldásokkal. A változatos italkínálat és a programfelhozatal sem okoz csalódást: a koncertek, kiállítások, divat- és formatervezéshez kapcsolódó események mellett a GMK otthont ad a Grund nevű improvizációs színháznak is, ami a Beugró műsorok páratlanul vicces és spontán élményét adja élőben. És a söreik... ó a söreik. Rengeteg féle finom belga és német sörkülönlegességhez lehet hozzájutni relatíve elérhető áron: a Hoegaardent például helyben csapolják és virágváza méretű és nehézségű korsóban szolgálják fel. Leginkább a fiatal és idősebb magyar és külföldi vidám értelmiség látogatja a helyet, így az elcsípett beszédtémák is sokszor változatosabbak, mint egy áltag talponállóban - számomra a bulik előtti jó beszélgetések és iszogatások színhelye a GMK.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Menta Terasz Étterem Kávézó

A budai oldal egyik legsokoldalúbb szórakozóhelye a Menta Terasz: étterem, kocsma, klub, bár és diszkó is egyben. A vibráló alagsori klubrészhez képest az elegáns, hosszúasztalos étterem jól mutatja ezt az egymással jól megférő kontrasztot. A legtöbb helyen csak egy szelet pizzát ehet meg az éhező bulizó - itt viszont még hajnali négykor is felszolgálnak még Bud Spencernek is kihívást jelentő hatalmas adag finom babgulyást - mégegyszer köszönöm, nagyon finom volt! A személyzet többsége humoros és kedves, az árak pedig meglepően rendben vannak, pár romkocsmánál még olcsóbbak is bizonyos italok. A Menta kialakított egy hatalmas fedett és fűtött teraszrészt, ami a dohányosok (mint jómagam) Mekkája. Sokszor koncerteket is szerveznek, de jellemzően inkább a hajnalig tartó változatos DJ szett miatt látogatják a klub pincéjét fiatalok és idősek egyaránt - nagyon szabad, jó hangulatú bulikon voltam már itt. Sajnos a Menta kívül esik a belváros partigyűrűjén, de ha a budai oldalon laknék, biztos gyakrabban járnék ide.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Ellátó Kert

A Pick szalámigyár felvevőhelyének udvarából átalakított Ellátó Kert jól ötvözi a lazaságot... a lazasággal. A székek és asztalok össze-vissza vándorolnak minden este csakúgy, mint a különböző társaságok tagjai. Legutóbb három random ember - köztük egy nő is - hívott meg röviditalra, majd leült hozzánk beszélgetni majd egyszer csak távozott. Az Ellátónak két nagy előnye van: az egyik a belvárosi fekvés, a másik pedig a fedett és részint fűtött dohányzóhely. Azonban sok esetben talán túlságosan is romkocsma: a székek szétesnek, az asztalok ragadnak és bizonyos italok minősége kritikán aluli - ha egy mód van rá, soha ne próbáld ki a ház folyóborát! Ugyanis olyan rossz, hogy nem is tudod meginni, vagy ha sikerült akkor ezt egész másnap bánni fogod. De a zene nagyon jó és a személyzet is kedves, a kiszolgálás pedig nagyon gyors.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Castro Bisztró

A Castro Bisztró, mint ahogy a neve is sugallja, egy olyan kávézó-galéria-kocsmáról van szó, amelyben ha megéheztél, nagyon jókat is ehetsz. Legutóbb a currys csirkéjüket és az indiai rizsgolyókat próbáltam ki, valamint egy ínycsiklandóan finom túrós desszertet: mindhármat minőségien készítették el, nagy adagokban és reális áron. A Castro számomra egy beszélgetős-borozgatós hely: relatíve megengedhető áron és stílusosan iszogathatunk órákig hárslevelűt vagy egy karakteresebb vörösbort, miközben munkáról, párkapcsolatról és művészetekről vitatkozunk. A falakat gyakran szinesítik kortárs művészek munkái - azonban az oszlopok miatt sokszor nehéz belátni a teljes gyűjteményt. Egy furcsa apróság mindig eszembe jut a Castroval kapcsolatban, mégpedig a mellékhelyiség és matricái: nem egy rettentő jó koncertről, művészeti eseményről vagy megmozdulásról innen értesültem. A pultosokra viszont sokszor hangosan rá kell szólni, hogy rendelnénk / már rendeltünk és hol az ital / épp fizetnénk, de ez a figyelmetlenség nem udvariatlanságból fakad: csak mintha mind valahol máshol járnának. Például egyszer húsz percig nem kaptam meg az italom, de helyette pincérlány andalogva megjegyezte, hogy kilóg a ruhám címkéje, hoz egy ollót, ha gondolom. Április elseje óta sokat vesztett a hely régi, füstös varázsából, de még mindig gyakran lenézünk egy-két pohár borra vagy egy finom vacsira.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Szimpla Kávézó

Mióta nagytestvére, a Szimplakert átvette az uralmat, azóta mi is kevesebbet járunk a "kicsi szimplába", ahogy régen neveztük. A fél fiatalságomat itt töltöttem: suli után beültünk egy kávéra, kakaóra, bodzaszörpre vagy forralt borra tanulni, beszélgetni, gyufavárat építeni. Sokszor fél napokat is eltöltöttünk itt: a hely az első régi, igazi romkocsmája Budapestnek, rozoga faszékekkel, süppedős fotelekkel, csálé állólámpákkal és recsegő falépcsővel. A kicsi Szimpla alagsora trükkösen össze van kötve a mellette található Dupla étteremmel, ahol régen rettentő finomakat ettünk. Mostanában ritkábban járok ide, mert meg is drágult kissé, de mikor igen, akkor örömmel tapasztalom, hogy nem változott sem hangulatában, sem személyzetében a régihez képest - habár bizonyos részei megújultak (főleg az alagsorban történtek nagy változások) a Szimpla akkor is a régi lelkizések, iszogatások és csocsózások máig fennálló emléke számomra.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Katapult Kávézó

A Katapult is az a hely, ahova "csak beülsz egy sörre" aztán észre sem veszed és már órák óta ott iszogatsz. A külső vitrinekben látható aranyos katicás dolgok végeláthatatlan garmadája szolid kontrasztban áll az ordító Ska-P, Sex Pistols és Iggy Pop lemezekkel. A nyitvatartás a hangulat emelkedettségétől függően rugalmas. A pultosok nagyon jófejek és nyitottak, az egyik hölgy többször is ivott már velünk - vagy inkább mi vele. Nagyon korrekt árai vannak és sok olyan ital is akad a kínálatban, ami nem mindenhol (például Calvados). A belső tér vöröses falait sokszor absztrakt műalkotások tarkítják, a vécében pedig vicces felirat mutatja a lehúzás módját (Húzd meg, hidd el, menni fog! - vagy valami hasonló). Nem is puccos de nem is túl lezűllött kocsma a Katapult, csak amennyire kell, ezért sokféle korú és helyzetű embert tömörít egy helyre - vagy egy asztal köré hajnalban.

Hasznos ez a vélemény? Igen

AnKERT

Az Ankert szép köröket ír kistesójára, az Ankerre. Kialakításában messze felülmúlja a budapesti kerthelyiségek legjavát: minimalista, letisztult és inspiráló építészeti megoldások jellemzik: a régi udvarházat teljesen lecsiszolták, így tiszta, mediterrán hatást értek el, amit kedves, imbolygó fényekkel és a hely logójának számító hatalmas A betűvel tettek még coolabbá és egyszerre meghittebbé is. A vécék nagyon kedveznek a klausztrofóbiásoknak, ugyanis fent és lent is nyitottak és rettentő jól néznek ki az ajtókra festett hatalmas sorszámok is (gyakran kérdeztük egymástól, te melyikben vagy? a 26-osban vagy a 11-esben?). Az idei nyár legnagyobb bulijait itt rendezték - nagy csalódás volt arról értesülni, hogy nem téliesítik. A személyzetről: ennyi helyes pultosfiút azt hiszem sehol máshol nem láttam még egy helyen, meg is vitattuk nőtársaimmal, hogy vajon ez volt-e a legfőbb felvételi elvárás. Mondjuk egy százassal legalább drágább minden ital, mint kellene és sajnos nem lehet cigit kapni, de az elképesztő bulik és a - nem győzöm eléggé hangsúlyozi mennyire - egyedi és szép téralkotás bőven kárpótol ezekért az apróságokért.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely