Márkos B.

Márkos B.

30 értékelés

Bálint Galéria Kávézó

Első alkalommal talán el is megy mellette az ember. Csak a kertből kihallatszó beszélgetés lehet feltűnő. A kerítés mögött, kék székek és asztalok, rajtuk mécses, beljebb egy filagória áll. A fák között szobrok bújnak meg. A kerthelység varázsa éppen ez a rejtett csendesség, otthonosság. A kávézóba egy lépcsőn jutunk le. A családias hangulatú helység falain festmények, a polcokon régi tárgyak és népművészeti remekek. A tulajdonos, Bálint, minden darabot külön ismer, és ha megkérdezzük, szívesen mesél is róluk. Ez az a hely, ahová már második alkalommal visszatérve törzsvendégnek érezhetjük magunkat. És mindezt rendkívül baráti áron.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Nyitott Műhely

Benyitunk, pár lépcső lefelé, kigomboljuk a kabátot, köszönünk annak, aki ott áll, vagy ül, körbe nézünk, ott az asztalunk a székkel. Ma valami izgalmas fog történni. Hátulról finom illatok, már fő, vagy sül valami. Vártak minket. Úgy, mint otthon karácsonykor, a nagyszobában motozás, hamarosan kezdődik. És nem csak ma este kezdődik, hanem holnap és holnapután is, meg azután is. Kiállítás, könyvbemutató, filmklub, koncert, beszélgetés életről, halálról és a kettő közti boldogságról. Művészek, írók, költők, zenészek, és mindenki, aki a kulturális szélviharban valami biztos menedéket keres.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Szent Jupát Étterem

Egy október elei délután tértem be a Jupátba, egy kisebb társasággal. Első benyomásra hagyományos vendéglőnek tűnt, fából készült, rusztikus hatású szeparékkal. Az étlapot böngészve, ez csak erősödött. Leadtuk a rendelést. Kellemes volt még az idő kint, és a társaságból többen dohányoztak volna. A pincért kérdezve, kiderült, hogy az étterem külön, utcai bejáratú kerthelységgel is rendelkezik, amit nemrég újítottak fel. Így hát áttelepedtünk a mediterrán, főként spanyolos hatású szabadtéri részre. Azonban hamarosan beborult, és esni kezdett. Már azt hittük, vége a kellemesnek ígérkező alkalomnak, amikor a fejünk fölött egy íves üvegtető zárult össze. Hamarosan hozták az ételt, amit rendeltünk. A pincér letette a tálakat az asztalra. Tálakat, és nem tányérokat, mert azok a kéttenyérnyi sültek és hegynyi köretek egy hagyományos értelembe vett tányéron el se férnének. Aki hagyományos ízekre és a minőség mellett mennyiségre is vágyik, az a Jupátban biztosan nem fog csalódni.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Csendes Vintage Bar & Cafe

Zöldessárga fény az ajtó körül, bent rögtön a bárpult, lépni alig lehet, mellette a mosdók, tolongás, szorongás: bocsánat, elnézést, elnézést, jó estét, bocsánat. Beljebb, a morajló tömeg vízszintesen eloszlik az asztalok körül és a lámpaernyők alatt. Hol itt a Csend? - kérdezném a mellettem ülőt, de nem érti. A Csend, érted? Hol a Csend? – nem szól, csak körbe mutat. A falon fekete bicikli megy fölfelé, arrébb egy háromkerekű épp lefelé, gázcsövön ül egy gólya, aki itt maradt télire és a törött játék babákat nézi. Mellettük egy sárgult próbabábú próbál a pult felé úszni a falban. Talán inna valamit? – kéredzi tőle egy fekete-fehér portré a 60-as, 70-es évekből, akire piros szamárfüleket rajzoltak. És akkor megértem: Amíg nézelődöm, addig csendben vagyok. Színes, csillogó, himbálódzó világ vesz körül, mintha egy kitágult, szürreális babaágyban lennék. Mintha … de, itt elakad a gondolat. Megjött a söröm.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Könyvudvar

A Múzeum körút antikváriumai mellett, egy szebb időket megélt átjáró házban bújik meg a Könyvudvar. Zörgő üveges ajtó, parketta. Mintha egy régi vágású műhelybe lépnénk, vagy egy felszámolt kiadó adná el utolsó készletét. Négy szoba, tele könyvekkel, amik szinte könyörögnek, hogy vegyék meg őket. Némelyik olyan nevetségesen olcsó, hogy az ember önkéntelenül viszi az eladóhoz, hogy vajon nem elłírás-e? Tényleg ennyi? Tényleg. Szépirodalomtól a művészeteken át, keresztül a valláson, filozófián, történelmen és mindenféle szakácskönyvön egészen a gyerekkönyvekig. Nem egyszer olyan kötetekre bukkanhat a kereső, amik a hagyományos könyvesboltok polcairól már elfogytak. Aki pedig nem szeret sokáig bóklászni ilyen helyeken, az nyugodtan rákereshet a Könyvudvar honlapjára az interneten is, ahol a teljes készlet online megtekinthető.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

A hely érdekes, eklektikus keveréke a török kori és a szocialista kórterem hangulatú építészetnek, némi modern behatással, felújítással. Én férfinapon voltam, kora reggel. Kaptam egy fehér köténykét, mert a fürdőruha ilyenkor tilos. A medencék eltérő hőmérséklete rendkívül kellemes felfrissülést jelent. A gőzfürdő utáni jéghideg merülés pedig kiváló az őszi, téli, tavaszi és, minden egyéb fáradság ellen. A török fürdőben ivókút is található, ahol a magas ásványi anyag tartalmú vízből lehet kortyolgatni. Érdemes hajnalban kelni és nyitás körül odaérni, mert ilyenkor még kevés a fürdőző.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A Margit híd budai hídfőjéhez közel eső, Lukács Gyógyfürdőt első sorban a gyógyulni vágyók keresik fel kiváló termálvize miatt. Azonban a télen is üzemelő szabadtéri medencéknek köszönhetően szaunázásra, felfrissülésre is kiválóan alkalmas. Én a legnagyobb hidegben szoktam úszni egyet az alig húsz fokos vízben, majd utána a medence mellett álló szauna kabinban izzasztom magamat. A belső medencék, zuhanyzók és öltözők közti átjárás kissé szövevényes, figyelni kell, nehogy eltévedjünk. Este érdemes menni, nem sokkal zárás előtt, mert ilyenkor kevesen vannak. Fél óra, negyven perc bőven elég a teljes felfrissüléshez.

Hasznos ez a vélemény? Igen

MU Színház

Aki igazi kortárs színházi élményre vágyik, annak kötelező ellátogatnia a 4-es villamos végállomásához és a 18-as vonalához közel eső Mu Színházba. Én nemrég a GoBe Társulat: Deus ex Machina – Vadulva című táncelőadását láttam. A stúdió színpad méretű előadótér kiválóan alkalmas arra, hogy a nézőt és az eladót közel hozza egymáshoz amennyire csak lehetséges. A közelségben szinte eltűnik a színpadot a nézőtértől elválasztó, képzeletbeli határ és olyan vibráló légkör jön létre, amiben megtörténik az adó és a befogadó fúziója. Az előadások után pedig kiváló lehetőség nyílik a színház kávézójában az élmények megvitatására, egy pohár bor vagy tea mellet.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Instant

Este van, lefekszel, elalszol. Álmodban egy bérházban jársz, halak és lepkék röpködnek a fejed fölött. Felmész az emeletre, kopogsz az első ajtón, nyílik, bent színes foltokban hullámzik a fal. Mész tovább a gangon, egy fogorvosi rendelő, leülsz kicsit a liftes székbe, megiszol pár sört. Aztán a folyósón szembejön veled egy kisteherautót vezető rózsaszín medve, integettek egymásnak. A lépcsőfordulóban megkéred a békafejű lányt, hogy mondja meg a falakon ugráló fehér nyuszinak, hogy milyen jó neked itt, csak ne kéne felébredni. De hát nem is kell – válaszolja, hiszen még ébren vagy, ez az Instant.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Digitalpress Digitális Nyomda Kft.

Minden, ami egy papírlappal és egy nyomtatóval megtörténhet, az itt meg is történik. Rendkívül széles a választék a különféle nyomdaipari termékek és eljárások között. Nemrég nyomtattam náluk fekete-fehér fotókat. Kényes volt az ügy, mivel csak este mentem el és adtam le a rendelést, és másnap reggelre már kellettek a kész képek. Húsz percet kellett várakoznom, sokan voltak. Nem reméltem semmi jót. Amikor sorra kerültem, megkérdeztem, hogy mi a lehető legrövidebb idő, ami alatt elkészülnének a nyomatok? A srác ingatta a fejét, hogy most sok munkájuk van, úgyhogy kb. fél óra. Nahát, gondoltam. Ennyi idő alatt valóban el is készültek a képeim és a minőségre sem lehetett panaszom. Talán csak az ügyfelek fogadását lebonyolító pultot kellene újratervezniük. Nem túl barátságos, ahogy hatalmas fekete monitorok háta mögé kell leülni, amik teljesen kitakarják azt, akivel az ember beszél.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely