béréka

30 értékelés

Csendes Vintage Bar & Cafe

Minden alkalommal, amikor belépek a Csendes Létterembe(!), megfogalmazódik bennem, hogy a falakon és a mennyezeten megjelenő díszítés olyan, mint a világ összes gyermekének megelevenedett rémálmai. Egy eklektikus, zavaros, pici részekből mégis egy nagy egésszé összeálló maszlag. Na, ez az állítás mondjuk a hely egészére is igaz. Mármint nem a megelevenedett rémálom. Sokféle ember, sokféle bútor, sokféle csésze finom italokkal, sokféle gondolat, érzés – egy nagy, baráti összejövetel, egy zéhák közötti gyors kávé, egy romantikus randevú, egy buli. Mégis a kis, önálló részek összeállnak egy nagy egésszé, ami a legmeghatározóbb jellege a helynek, a sajátos „Csendes-hangulat”. Ami jó. :)

Hasznos ez a vélemény? Igen

Antikvár.hu antikvárium

Mindenki ismeri a Múzeum Körúti antikvárium-sort. Ránézésre egyformák: a könyvek, az eladók, a régi könyvek, polcok, a sajátos illat, esetleg festmények, zenei anyagok. Egy ilyen boltnál, főleg, ha tizensok van gyakorlatilag egymás mellett, a legmeggyőzőbb érv (nyilván, ha nem egy bizonyos könyvet keres az ember) az a hangulat, a kiszolgálás lehet. Ezek alapján egy kiemelkedik a sok közül és ez az Antikvár.hu. A boltban dolgozók mindig kedvesek, mosolygósak, segítőkészek. Mindig pontosan tudják, hogy a keresett könyv megvan-e náluk, illetve, hogy várható-e. Ha szeretnénk, az interneten keresztül rendelhetünk is, azonnal értesítenek, ha a hőn várt megérkezett. Ezen kívül nagy választék és elérhető árak(!) várják az embert akkor is, ha éppen konkrét cél nélkül csak kószál, keresgél.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Ellátó Kert

Az Ellátó Kert egy tipikus romkocsma. A romkocsmákra oly jellemző, már-már klisészerű szedett-vedettség a hely egyik jellegzetessége: a sokféle bútor, a festett falak, a bicikli a plafonon, az ideiglenesen téliesített udvar, ahol jelenleg úgy megáll a cigarettafüst, mint régen a tőle alig 50 méterre lévő Wichmann-söröző jobb napjain. (Nyilván van cigaretta-mentes helyiség is.) De a romkocsmákra, így az Ellátóra más is jellemző: van hely lerakni a biciklit, van hely nagyobb társasággal leülni, van hely romantikázáshoz, ahol alig látnak és mi is alig látunk valakit, az árak elfogadhatóak, és a gyakorlott pultosoknak köszönhetően a kiszolgálás még a fejetlen péntek-szombati csúcsidőben is gyors, sőt, csocsó- és billiárdasztal is van ám. Talán ez ilyen „nomen est omen”-átok, de a Kert a fedett részek ellenére nyáron az igazi, de egy-egy ital erejéig télen is simán bevállalható.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Mika Tivadar Mulató

A Mika Tivadar Mulató a Kazinczy utcai szórakozóhelyek közül szó szerint a legkulturáltabb. Nem csak a hely kinézete miatt, vagy amiatt, mert nyilvánvalóan az idősebb (25+) korosztályt szeretnék megszólítani. Az italmérés mellett sokféle programot kínálnak az érdeklődőknek, van itt színház, puzsérróbert, jazz-est, bulik sokféle zenei stílusban. Gyakorlatilag három szintes, hiszen van egy kis galéria a csendesebb társaságoknak, a földszint a hangosabbaknak, és a pince a leghangosabbaknak (ott vannak a bulik), illetve nyáron van kerthelyiség is. Viszonylag gyors kiszolgálás és viszonylag jó árak a jellemzőek.
A múltkor egy barátom mondjuk beleejtett véletlenül egy kétszázast a frissen kért gintonic-jába még a pultnál, amin a pultoslány és mi is nagyon jót nevettünk, viszont szerintem alap dolog lett volna, hogy kicseréli egyből, amit nem tett meg. De az igaz, hogy mindig jól éreztük magunkat, amikor betértünk ide.
De „honnan a név, honnan a név, honnan a név” kérdezhetjük mi is, ahogy az egyszeri újságíró a Belga együttestől a Mit parodizálsz? című szám szerint. Valószínűleg senki nem néz utána, és most akkor én itt ismeretterjesztek is: a ház, amelyben most ez a szórakozóhely működik, anno Mika Tivadar esztergályos és fémcsiszoló műhelye, rézműgyára volt.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Könyvtár Klub

- Hova mentek?
- A Könyvtárba.
- Ennyire stréberek vagytok?
Ez után a kérdésem után világosított fel nálam-régebben-bölcsész barátom, hogy nem könyvtárba mennek, hanem a Könyvtárba. Ja, hogy van egy klub? Aztán elkezdtem lejárni. Aztán a törzshelyemmé vált. Aztán már csak rám néztek a (nagyon kedves, szolgálatkész) pultosok, és töltötték a hosszúkávét tejjel, én pedig leraktam a pultra az érte járó pénzt, mindezt egy szó nélkül. Aztán már nem csak napközben ugrottam be egy-két kávéra, hanem az estéket is ott töltöttem. Ugyanis vannak bulik. Meg van foci-közvetítés. Meg van karaoke. Meg vannak kultúrprogramok. Meg vannak a Bölcsésznapok is, mindezt egybegyúrva, nagyobb dózisban. Meg jó hangulat, általánosan, mindig. Meg az árak is teljesen okék. És minden program ingyenes. És már van terasz is, jó időben. Télen meg a lenti rész, ruhatárral, meleggel. És hősugárzók is kint a dohányosoknak. És a „könyvtár” kifejezés már nem egyértelműen a „bizonyos szempontok szerint összeválogatott, megőrzésre és olvasásra szánt rendezett dokumentumgyűjteményt” jelenti.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Café Zsivágó

A Zsivágóban megállt az idő. Ha belépünk, magunk mögött hagyjuk azt a bizonyos rohanó 21. századot, és újra drága-kedves nagymamáink nappalijába csöppenünk. Régi, gyönyörűszép bútorok, csipketerítők az állólámpákon, fakeretes szépia-képek a klasszik-tapétás falakon és persze a pianínó sem hiányzik. Egyszerűen bájos. A kiszolgálás gyors, az árak megfelelőek, az egyetlen kivetnivaló (természetesen önhibájukon kívül), hogy nem gyújthatunk rá cigarettánkra, vagy hogy autentikusabb legyek, szivarunkra, netalán pipánkra, hogy, ha úgy tartja kedvünk, elégedett pöfékelés közben olvassuk el újságunkat akár hagyományos újságtartó használatával. De nyilván ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, és nyilván ugyanennyien vannak, akik örülnek, hogy a Zsivágó dohányos közönsége is „kiszorult” a hely elé, a járdára kirakott két kis körasztalka mellé. De nem is ez a lényeg. Aki egy csöndes, családias kis helyre vágyik, és nem riad vissza egy kis nosztalgiázástól (ó, nagymamáink emlékezete!), az mindenképp keresse fel ezt a szeretni való helyet.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Fellegi Ádám Lakáskoncertek

Ha valaki szereti a komolyzenét, akkor feltétlenül el kell látogatnia Fellegi Ádám lakáskoncertjeinek egyikére. Az immár több mint hetvenéves koncert-zongoraművész úr ugyanis minden héten két ingyenes koncertet ad saját lakásában az érdeklődőknek. A műsorról a művész úr honlapján bármikor tájékozódhatunk, egyébiránt általában havonta változik, illetve külön érdekesség, hogy vannak kifejezetten gyerekeknek, sőt, babáknak ajánlott koncertek is.
Szívet melengető, ahogy ez az idős úr a vállára veszi a közművelés terhét és hetente kétszer felforgatja a saját lakását, a mindenféle ülőalkalmatosságot a fekete versenyzongora felé fordítva, és meg nem szűnő derűvel, jó szándékkal, kedvességgel, kávéval-borral-teával-aprósüteménnyel kalauzol el minket saját, komolyzenei világába. Rendkívüli érzékkel ahhoz, hogy mind a műértő, mind a laikus közönség élvezze koncertjeit.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Sugar Shop - Paulay Ede utca

Sosem tudom eldönteni, hogy mire hasonlít jobban a Sugarshop: Alice Csodaországára a süteményekkel, melyektől megnő vagy összemegy az ember, vagy Willy Wonka Csokoládégyárára, ahol pedig tényleg bármi megtörténhet. (Most tűnik csak fel, hogy mekkora a hasonlóság a két mese között. Hiába, ami klasszikus, az klasszikus, és a jó történetek tovább élnek, újraíródnak, soha nem felejtődnek el.)
Ez a hely egy színes csoda. Még számomra is, aki egy szerencsétlen gyermekkori eset óta, melyben meggyes sütemények és hangyák szerepelnek, nem nagyon eszem süteményt. Ugyanis ezekre az édességekre jó még csak ránézni is. És a sütik mellett ott a rengeteg nyalóka, cukor, gumicukor, fagyi, rágó, rengeteg féle ízben, és a színes kütyük, melyek egész egyszerűen kellenek, akkor is, ha semmi hasznuk sincs. Mert szépek és vidámak. A legjobb egy undok, esős őszi napon benézni, akkor tényleg mintha egy teljesen más világba érkeznénk. Mint Alice a kicsike ajtón át. Vagy mint Charlie, amikor kitárul előtte a Csokoládégyár kapuja.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Hard Rock Café

Amikor először beléptem, régen volt, igazi, rajongó kamaszlány mivoltomat nem meghazudtolva (ezt sosem lehet kinőni, ez egy maradandó beállítottság, maximum mérsékelni lehet), majdnem elsírtam magam. Bármilyen szentimentálisnak hangzik is, nincsenek rá szavak, mit jelentett nekem, hogy láthattam a Nagyok személyes tárgyait. Hogy ott van Michael Jackson kalapja, Prince gitárja, Elvis Presley inge, egy gitár a Queen-tagok aláírásával… Ezek a tárgyak közelebb hozzák bálványainkat, azokat a zseniket, akik igazi inspirációt nyújtanak generációk számára. A Hard Rock Café a zene legnagyobb alakjai előtti tisztelgés, megfelelő formában. Az ételekről nem tudok nyilatkozni, még nem ettem ott, viszont bármikor be lehet térni csak körülnézni is, olyan, mint egy interaktív múzeum. Az ott dolgozók is nagyon kedvesek, nyilvánvalóan a márka alapelvei közé tartozik, hogy nem tessékelik ki a csak bámészkodni vágyókat, sőt, készséggel segítenek eligazodni is.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Látomás

Azért jók a Látomásos ruhák, mert egyrészt klasszikusan időtállóak, másrészt viszont minden egyes ruhadarabnak van valami sajátossága, egy pici csavar, amitől mégis egyedi lesz. Nagyjából ez is lehet a cél, melyet a (magyar) tervezők kitűztek maguk elé. Női ruhákat két üzlethelyiségben, míg férfiruhákat egy helyen árulnak. Ha bemegyek, majdnem biztos, hogy megakad valamin a szemem, legyen az nadrág, póló, zakó, táska, cipő vagy kiegészítő. Gyönyörű nyakláncaik vannak, melyek biztosan nem jönnek szembe az utcán. Ami fontos még, hogy annak ellenére, hogy ezek a dolgok kategóriájukat tekintve designer holmiknak számítanak, a Látomás kimondottan elérhető, jó áron kínálja minőségi darabjait.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely