Frank Tyrell

12 értékelés

Központi Antikvárium

Elvileg sok minden megvan itt, nagy bolt, de általában, amit itt megtalálsz, azt megtalálod a többi Múzeum körúti antikváriumban is. Ha olcsón akarsz könyvhöz jutni, ez legyen az utolsó hely az antikvárium-túrádban a körúton. Pár házszámmal arrébb ugyanolyan minőségben pár száz forinttal kevesebbért juthatsz hozzá ugyanazokhoz a könyvekhez. De a hangulata jó, érdemes betérni már csak nézelődni is - ez a budapesti könyves Albion. Az eladók, mint a legtöbb helyen, nem kedvesek, de megcsinálják a dolgukat. A kirakat is szép - elegáns hely, kissé századelős, a technika sem a legújabb. Mindenképpen megérdemli a Központi nevet, de ebben benne van minden előnye és hátránya is.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Zöld Pardon

Legendás hely, mármint az eredeti helyén az volt, még egy híddal följebb, a Petőfi hídnál, ahol most egy zászló áll. A ZP elsősorban kultuszhely, ezért nehéz észérvekkel elmagyarázni, mi a jó benne. El lehet mondani, hogy 400 forint a belépő, bármilyen koncertre (és a ZP-ben a legjobb zenekarok lépnek föl - de a fiatal, kezdő zenekaroknak is nyújtanak lehetőséget), nem elit, de nem is alja hely, az ember - a punkkoncertek kivételével - biztonságban érezheti magát, az ital viszonylag jó és olcsó... De hogy mi a ZP igazi varázsa, nem lehet másképp megtudni, csak ha elmész jövő tavasszal te is!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapesten A Könyvtár. És tényleg, az Andrássy úti fiókkönyvtár mellett ez a legszebb a városban, itt van a legtöbb könyv - és mégsem kielégítő. Mivel nagy épületről van szó, ahol az ember órákat eltölthet, van idebenn mosdó, ruhatár (próbálkoztak azzal, hogy pénzbe kerüljön, de már újra ingyenes) és kávézó is. Persze elsősorban a könyvekért jön ide az ember, sokan nem is helyben olvasni, hanem kölcsönözni. Érdemes listát írni - első utunk pedig vezessen a földszinti Böngészdében lévő számítógépekhez - megnézni, megvan-e, amit keresünk, ha igen, hol, ki kell-e kérnünk a raktárból (a katalógus-programmal egyszerűen megoldható), stb. Ilyen számítógépek a többi emeleten is vannak. Innentől kezdve már sokkal könnyebb a dolgunk, külön emeleten van a "szépirodalom" és a tudomány, külön emeleten a "gyerekkönyvek", a "szórakoztató irodalom" és "egyéb könyvek", és külön teremben az idegen nyelvű könyvek. Hátrány, hogy bizonyos könyvek nincsenek meg, csak a fiókkönyvtárakban, és hogy a raktári kéréseket kezelő könyvtárosok nagyon ritkán kedvesek.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Széchenyi István Gimnázium

Négy évig jártam ide, másfél éve végeztem, elmondhatom végre a véleményem. Ki nem álmodozik arról gimis korában, hogy elmondja az "igazat" az iskolájáról, amit borzalmas börtönnek érez? És akkor eljön a lehetőség, és nem tud rosszat mondani - az idő megszépítette az emlékeket vagy bölcsebbé váltam? Remélem mindkettő. Én azt mondhatom, hogy érdemes ide jönni. Tiszta, rendes hely, nincs se porosz szigor, se túlságos szabadosság - a diákok tért kapnak, és ha ők is akarják, megtanulhatnak mindent, amit egy gimnáziumban meg lehet. A tanárok nagyrészt jók, minden korosztály képviselve van itt. Kulturális programok mindig vannak, Széchenyi-nap minden évben, az énekkar évi két hangversenye karácsony és húsvét előtt, pályázatok, tanulmányi versenyek és egészségnap. Jó itt gimnazistának lenni.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Könyvtár Klub

Konkrétan az ELTE-BTK-sok törzshelye, mivel a szomszédban van. Amikor megfelelő a hőmérséklet, kint működik Treffort-kert is, ami Moly-találkozók színhelye nyáron, tehát megszállott olvasók találkoznak itt. A KK pedig nagyszerű hely, iszonyú hangulatos, nem drága, a pultosok kedvesek, a bor és a többi ital minőségi, Nádasdy Ádám is törzsvendég, és felsorolhatatlanul sok jó program van itt. Abszolút "felhasználóbarát", és mivel odabent már régóta nem lehet dohányozni, a bejáratnál lévő dohányzó-helyen meleg van télen is. Itt elfelejtheti az ember minden gondját, megbeszélheti az élet nagy dolgait, és akár teljesen haszontalan dolgokról is beszélgethet, hiszen nagyrészt bölcsészek járnak ide.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Könyvudvar

A város egyik legkisebb könyvesboltja, egy eldugott helyen, az Astoriánál. A körúton láthatjuk már a fölírást: Könyvudvar, alatta nyíl. Be kell menni. Ott aztán egy kísérteties udvarban egy kis, lehangoló folyosó végén megtaláljuk a lepukkant fehér ajtót. Itt kell benyitni. És a látvány le fog nyűgözni. Tökéletes kontraszt. Szépen berendezett bolt, olcsó könyvekkel, szinte minden megvan itt, és még az antikvárium-béli könyvek ingadozó minőségét, a használtság rizikófaktorát is kizárhatjuk - itt minden könyv új, senki nem olvasta még. Szépirodalom, könnyebb irodalom, diákkönyvtár, a legnagyobb nevek és a legkisebbek úgyszintén - és ez csak a bal oldali kis rész. Középen filozófia, ezoterika, szakácskönyvek, pszichológia, stb. A jobb oldali részben pedig történelem, krimi, idegen nyelv. És mindezek jó minőségben, és a többi bolthoz képest olcsóbban. Nem véletlen, hogy a könyvbarátok kultikus helye, az idelátogatás felér egy világ körüli úttal. Ha könyvet akarsz ajándékozni - másnak, vagy magadnak -, vagy csak ha szükséged van valamire, itt biztosan megtalálod.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Alexandra Könyvesház

És íme, az ország legnagyobb könyvesboltja. Igényes, nagyvilági könyvpalota, a nagy világvárosok bármelyikében el lehetne képzelni, Párizsban, Londonban, Rómában. Csak ez éppen a Nyugati pályaudvarral szemben van. Három emelet, alagsor, tele könyvekkel. És az Alexandrában gyakran van akció, főleg nyáron. Van kávézó is, sőt, bort, cd-t, dvd-t is lehet kapni. Már csak végigsétálni is érdemes, a hangulat miatt is. Fölfelé mozgólépcső visz, lefelé viszont - cselesen - nekünk kell a lépcsőházban lemennünk - ahol vitrinekben könyveket, könyvekkel kapcsolatos dolgokat láthatunk. És rendszeresen vannak itt előadások és más programok is. Igazi könyvpalota ez, mint mondtam. Az 1001 hely, amit látnod kell című listán egyértelműen szerepelnie kell.

Hasznos ez a vélemény? Igen

WestEnd City Center

A pláza szó a legtöbb emberben rossz érzéseket kelt, túldrága boltok, zűrös fiatalok, túlságosan festett és feslett nők, és valami lehangoló fényév-távolság a valódi élettől és értékektől. Szemfényvesztés A WestEndre pedig ez mind jellemző. Mégis, talán mert ez a pláza különbözik kialakításában a többitől (az egyik legelső itthoni plázáról van szó), van valami sajátos varázsa. Azt hiszem, nem a WestEnd alakította ki ezt a sztereotípiát, hanem inkább a sztereotípia alakította ilyenné a WestEndet. 1999-ben még nem ilyen volt. Akkor még nyugalmasabb, talán boldogabb "világban" éltünk, akkor még a legnagyobb csoda a vízesés volt - 1999-ben tömegek állták közül és bámészkodtak - ma már úgy megyünk el mellette, mintha semmi nem lenne ott. Megszoktuk. És egy ilyen helyen a megszokás elavulást, elkopást is jelent. Ma már a WestEnd nem az a divatos hely, mint régen volt - és a Nyugati aluljáró züllöttsége is közrejátszik ebben. De ha a századfordulós (1999-2000) Budapestre akarunk emlékezni, itt még megtalálhatjuk a nyomait. A WestEnd, ironikus módon, egy élő történelmi emlékké nemesült.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

1 Fénykép

Még több »

3 Kedvenc hely

Még több »
Zöld Pardon
Neumann János utca 2., 1117 Budapest
Könyvudvar
Múzeum körút 7., 1053 Budapest
Alexandra Könyvesház
Nyugati tér 7., 1055 Budapest