Marczali Tamás

12 értékelés

PCX

Pár éve teljesen véletlenül a net informatikai boltjainak tucatjai között kutakodva találtam erre a letisztult, jól átlátható, de tiszteletet parancsoló választékkal rendelkező webáruházra . Mivel a többihez képest jóval (felhasználó)barátabb árazással is rendelkezett, ezért próbaszerencse alapon rendeltem egy külső winchestert. Murphy törvényeit bizonyítandó, a HDD jó másfél évnyi tökéletes működés után visszaadta lelkét a szilícium-teremtőnek, elkapva a hordozható adattárolók örök betegségét, az USB csatlakozó meghibásodását. Szerencsére a boltban a garanciális ügyintézést huzakodás nélkül, mosolyogva lezavarták, és alig 2 nap alatt már oda is adták a csereterméket (bárcsak mindenhol ilyen gördülékenyen zajlana ez). Annak ellenére, hogy nagyrészt a netes kereskedésre rendezkedtek be, rendelkeznek egy barátságos kis bolttal is a Róbert Károly körút és a Népfürdő utca találkozásánál, a futárdíjat megspórolandó érdemes itt átvenni a megrendelt cuccokat (gondolnak a vidéken élőkre is, átlag havonta indítanak valamilyen akciót a szállítási díjak csökkentése érdekében). Ha új eszközökre van szükségem, mindig itt kezdem a nézelődést először, mert a Pc-X-nél tökéletesen tudják, hogy a hardver nem csak attól különbözik a szoftvertől, hogy bele lehet rúgni…

Hasznos ez a vélemény? Igen

Teapalota a Potalához

Eredetileg vidékiként mindig meglepődöm, hogy milyen hangulatos kis helyekre lehet lelni teljesen véletlenül Pest zegzugos utcáin barangolva. Az elsőre kissé kimondhatatlan nevű, a dalai láma téli lakhelyéről elnevezett „Teapalota a Potalához” tipikusan olyan hely, melyre ha véletlenül ráakadunk, nem felejtünk el később többször is visszatérni. Eddig körülbelül jó tucatnyi teaházban fordultam meg, és nagyon kevés tett ilyen mély benyomást rám, mint a Potala. Talán a hatalmas választékkal rendelkező teafelhozatala (az indiai teafüvektől kezdve a kínain, a japánon, a tibetin át az oolong teáig megtalálunk itt mindent, amivel tesztelhetjük ízlelőbimbóink szívósságát), talán az egészen sajátos hangulattal megáldott, belsőépítészeti műremek hatását keltő berendezés az, ami leginkább kiemeli az átlagteázók sorából. A Teaház két emeletre van tagolva, a földszinten található az európai szemmel hagyományosnak mondható, asztalokkal és székekkel telerakott térrész (a tibeti életérzést azért is itt is kiválóan erősítik gyönyörű falfestményekkel). A felső részen pedig az úgynevezett szeparé várja a kevésbé konzervatív teázási szokásokat kedvelőket, némi kellemes, padlón való hempergés képében. Tetszett, hogy az italkülönlegességek mellett az ételfelhozatal sem mondható mindennapinak; ha elég bátrak vagyunk, akkor a tibeti mellett megkóstolhatjuk az indai, a mexikói, a spanyol és a thai konyha ínycsiklandó ízeit is. Érdemes körbenézni a Teapalota honlapján is (akár a helyi free wi-fit használva), ahol érdekességeket tudhatunk meg Tibet történelméről, az eredeti Potala palotáról, a különféle füvek elkészítésének hagyományos módozatairól és az aktuális kedvezményekről is.

Hasznos ez a vélemény? Igen

McDonalds

Ha némi gyorsan fogyasztható (minél egészségtelenebb, annál finomabb!) étekre vágyom, akkor általában valamelyik McDonald’s-ba szoktam betérni (lassan már nem lehet egy követ úgy eldobni a fővárosban, hogy ne valamelyik Meki kirakatában landoljon). Egyik kedvencem a Moszkva Széll Kálmán térhez közeli éttermük, a modern- és vendégcsalogató kialakításának köszönhetően. Általában egy gyorsétterembe az ember azért ül be, hogy minél hamarabb, viszonylag elfogadható áron tömhesse meg a bendőjét. A Margit Körúti McDonald’s jól kilóg ebből a sorból. Egy nagyon szép, modernre kialakított többszintes helyről van szó, ami inkább hasonlít egy barátságos, csendes zugokkal teletömött kávézóra, mint egy krómacél gyorskajáldára. Nem csak falni valamit, hanem a nagy rohanásban megpihenni is jó benne. Sajnos, mint az étteremlánc több más tagjában, itt is a mosdót csak blokk ellenében lehet látogatni. Megértem én, hogy azt szeretnék, hogy csak a vendégek taperolják össze a toiletet, de nem ártana evés előtt kezet is mosni… Még szerencse, hogy az itt alkalmazott elektronikus WC-s nénit könnyebb kicselezni, mint hús-vér társait. Az étterem egész területén található ingyenes wifi, így igazán kellemes hely pihenésre és munkára is egyaránt.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Paris, Texas

Két, egymástól nem csak földrajzilag, hanem ital- és ételkultúrában is eléggé távol lévő hely nevét magán viselő kávéház egy igen ragyogó ékköve a vendéglátóipari létesítményekkel tömött Ráday utcának. Bár névileg kávézóról van szó, gyakorlatilag inkább egy igen hangulatos pubról beszélhetünk a személyében. A két szint közül a földszint tényleg egy barátságos, nappal egyetemistákkal, üzletemberekkel és a sétálóutcán látványosságaitól megfáradt turistákkal teletömött kávéház képét mutatja, a pincehelyiség pedig kifulladásig mulatozni képes fiataloknak szórakozási lehetőséget nyújtó hangulatos kiskocsmáét. Az alsó fertály hangulatosan és kissé extravágánsnak berendezett (a falon lévő múlt századi rádió, Tv, rádió és a direkte rongyosra szaggatott ülőgarnitúrák nem mindennapi látványt nyújtanak) mulatórész, ahol akár 20-30 fős csoportok is összegyűlhetnek egymás társaságában elütni az estét. Az étel és italfelhozatal igen korrektnek mondható, széles választékból válogathatja ki mindenki a számára megfelelő alkoholpárlatot búfelejtés/hangulatjavítás céljából. Kellemes megoldás, hogy a lépcsősor alján található mikrofonba lehet leadni a rendeléseket, így sem a vendégeknek, sem a pincéreknek nem kell veszett egérként rohangálniuk az eleve kissé szűkre tervezett lépcsőfordulóan. A Paris, Texas Kávéház megfelelő választás egy spontán összejövetelre, késő éjszakába nyúló bulikra, de akár csoporttalálkozó helyszínének is.

Hasznos ez a vélemény? Igen

PDF Nyomdaipari Kft.

Meglepő, hogy átlagemberként is mi mindent lehet „kezdeni” egy nyomdával. Első körben természetesen ott van a hagyományos fekete-fehér nyomtatás, ami meglehetősen olcsó oldalárának (és mivel profikról van szó, a GYORS kivitelezésnek) köszönhetően nagyon jól használható mondjuk egyetemi jegyzetek másolására. Színes nyomtatást is korrekt áron vállalnak, bár arra jó vigyázni, hogy a technológiából adódóan minimum 50 oldalt lehet készítetni (vagy „csak” annyit kifizetni). Családi nagy fotóalbumhoz ideális megoldás. Szintén jó választás a nyomda, ha névjegykártyát szeretnénk csináltatni, de akkor is érdemes hozzájuk fordulni, ha olyan egyedi ajándékkal szeretnénk meglepni szeretteinket (Karácsony vészesen közeleg), mint asztali-, fali-, vagy kártyanaptár (bár ez utóbbi esetben nem árt, ha minimum 500 rokonnal/ismerőssel rendelkezünk :) ). A nyomda munkatársai nem csak profi szakemberek, hanem roppant türelmesek is! Mikor az egyetemi lapunk első számát kívántuk náluk fizikai formába önteni, teljes nyugodtsággal, huszadjára is csigavérrel magyarázták el, hogyan kell nyomdailag jól használható végleges formába lementeni a lapot. A kész tákolmányt zokszó nélkül, időre elkészülve, bárminemű raszterhiba nélkül, tökéletes minőségben nyomták papírra. Csak ajánlani tudom a munkájukat!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Capital Square Étterem

A munkában megfáradva általában kétféle opcióból választhatunk, ha megéhezünk (az otthonról hozott szendvics majszolása most nem játszik): vagy keresünk valamilyen gyorskajáldát (ahol a kapható szénhidráttömeg ugyanolyan gyorsan alakul ált zsírrá, ahogy fogyasztjuk el), vagy a városban ezerfelé elszórt valamelyik kifőzdébe térünk be, amelyek mind minőségben, mind árban erősen hullámzó minőséget képesek felmutatni. A CapitalSquare irodaház bárki által látogatható étterme a jobbak között tartható számon. Az itt kapható menük kifejezetten választékosak és minőségiek (mi magunk is összeállíthatjuk a tartalmukat a több féle levesből és másodikból válogatva, de van fix választék is), és nem kell attól félnünk, hogy hatalmas költségekbe vernénk laposodó erszényünket: a kétfogásos ebédet jóval ezer forint alatti áron ki lehet hozni. Ha hozzácsapunk némi süteményt is (érdemes, finomak nagyon), akkor értelemszerűen a pénztárcánkat tovább csapoljuk, de legalább a hasunkat dagasztjuk. A kajálda ebédidőben természetesen tömve van a környékről idetévedt irodistákkal, de eddig sosem fordult volna elő, hogy nem találtam volna ülőhelyet (az egyik pláza kifőzdékkel telitűzdelt alagsorában lévő asztalsorok között tovább szoktam keringeni üres széket keresve). Mindenképpen érdemes betérni ide, ha finomat szeretnénk enni, jó áron!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Loyola Café

Látva, hogy a Jezsuita Párbeszéd Házának alagsorában van, az ember könnyen azt gondolná, hogy a Loyola Café leginkább a vallás iránt érdeklődő kávérajongók Mekkáját jelenti. A valóság ezt szépen megcáfolja: a kávéház mindenkit szeretettel vár, aki szeretne egy igazán barátságos környezetben elfogyasztani némi fekete aranyt, nem szükséges valamelyik felekezet tagjának lenni. Ezt hangsúlyozza a jelmondatuk is, mely szerint “Boldogok, akik kávéznak, és meghallgatják egymást, és közben mindenféléről beszélgetnek.” Merőben igaz, hogy a hely kiválóan alkalmas arra, hogy barátokkal, ismerősökkel beülve végigbeszélgessünk egy kellemes délutánt, végigpróbálva a szinte kimeríthetetlen italfelhozatalt. Aminek jelentős részét képezik az elképesztő választékossággal megáldott kávé- és forrócsokoládé különlegességek. Mindenki megtalálja a számítását, legyen az sima, fehér, ét, kókuszos, narancsos-fahéjas, vagy netalántán chilis ízesítésű forrócsoki. Akkor is érdemes benéznünk ide, ha elmélkedésre, a mindennapi robot közbeni megpihenésre vágyunk, mivel a kávézó csendességének és felépítésének köszönhetően a nap bármelyik szakaszában találunk ülőhelyet valamelyik elkülönített sarokban, ahol egyedül maradhatunk a gondolatainkkal. Nem kell attól félnünk, hogy félbeszakítaná azokat valami hangoskodó társaság. Ha tehát valamely felső hatalom úgy döntene. hogy a Horánszky utca közelébe vezérelne bennünket, mindenképpen érdemes beülni a Loyola Caféba némi testi és lelki töltekezés végett.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Cinema Cvájc

A Cinema Cváj egy kicsit skizofrén hajlamokkal rendelkező emberhez hasonlítható leginkább. Vannak kellemes, világos pillanatai, melyeket sikerül tönkrevágni némi zavarodottsággal és oda nem figyeléssel. A pub berendezése kifejezetten sajátosnak mondható, hiszen nem mindennapi, hogy dekoráció gyanánt mindenféle groteszk, fura poszterekkel legyen körberakva egy vendéglátóipari egység (több helyen is írják, hogy ezek filmekből kiragadott jelenetek; kifejezetten kíváncsi vagyok arra a filmremekre, melyben Barbie babákból álló csocsófigurák csépelik egymást). E mellett tetszetős a plafonon végigfuttatott nagy tükörfelület és a különféle színekben villogó neoncsövek rendszere is. Ami rontja az összképet, az nem más, mint a maximum 1 főnek (kettőnek nagyon szerelmetesen összebújva) kényelmes helyet biztosító üvegasztalokból és kertiszékekre erősen hajazó ülőalkalmatosságokból álló berendezés terembe való bezsúfolása, úgy átlag 30 négyzetcentinként (úgy nézett ki, mintha az utcafrontról nagyhirtelen bedobálták volna a kiülős részt a rossz idő beköszöntével). A rendelt forrócsoki és tejeskávé kellemesen finom volt, így ha maga a hely nem is a legideálisabb egy baráti beszélgetésre (neadjisten egy randira), a sajátos faliképek miatt érdemes egyszer betérni.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Pertu Café

Ritkán mondhatom el azt, hogy belépve egy kávézóba, igazi „otthon érzem magam” érzés fogna el. A Pertu ezen kevesek közé tartozik. Ez talán a barátságos, meleg színűre festett falaknak (melyek stílusos mintázatáért felelős ifjú tervező titánt bárki felkeresheti a fal egyik csücskében elrejtett elérhetőségen, ha ilyen nappalit szeretne magának), vagy az igen barátságos pincérlányoknak volt köszönhető (nem mintha otthon tolongnának a barátságos pincérlányok). A kávézó alapvetően kis méretét a jó helykihasználással próbálták ellensúlyozni, kár, hogy a két szintjére körülbelül ha 20-an férnekel kényelmesen, heringeffektus nélkül. Az italfelhozatalból egy igen egzotikus hangzású (ahogy később kiderült, ízű is) teát, a Kiba Flip-et ajánlották arra a kérdésre, hogy van-e valami finom gyümölcsteájuk. Volt, nem is akármilyen. A Kiba Flip kissé kesernyés ízű, de igen frissítő hatású főzet, melynek elfogyasztása után érdemes elrágcsálni a leginkább egy groteszk aszalt mazsolára emlékeztető kiázott gyümölcsöt is, az sem megvetendő finomság ám! A Pertu tipikusan az a kávézó, ahová egy hosszú, fárasztó nap végén érdemes betérni némi megpihenésre, elmélkedésre egy forrón gőzölgő teakülönlegesség társaságában.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Laptop.hu

Az egyik legprofibb, és évek óta hegymenetben fejlődő hordozható számítógép szaküzletbe (minden nyáron össze lehet futni a szolgáltatásaikat reklámozó repülővel a Balaton felett), mindenképpen érdemes betérni, ha laptop, notebook vagy netbook vásárlásra adnánk a fejünket. Természetesen, mivel nem olcsó eszközökről van szó, nem árt, hogy nem csak a száraz technikai adatokkal vagyunk tisztában, hanem élőben is meg tudjuk tekinteni, hogyan is néz ki a kiválasztandó masinéria (tényleg olyan látványosan csillog-e a metálbordó fényezés, jó érzés-e gépelni rajta, beleszakadunk-e a súlyába hosszútávon, ésatöbbi). Erre tökéletes hely a Laptop.hu szép tágas, fényes szaküzlete, ahová élesben kipróbálható laptopok tucatjai vannak kiállítva, bízván abban, hogy a derék vásárlók nem nyomorgatják a fizikai megsemmisülés határáig azokat (kár, hogy ottjártamkor a fél üzlet le volt zárva terméklecserélések miatt, így azért eléggé megcsappant a megnézhető árukészlet). Jó ötlet, hogy ki van rakva egy terminál is, melyen körbenézhetünk az on-line szekció árukészletében, így ha helyben nem találnánk meg a számunkra tökéletes delikvenst, akkor sincs veszve minden. A választásban amúgy szívesen segítenek az eladók is, akik láthatóan értik és szeretik szakmájukat, mivel bárminemű fellengzés nélkül képesek elmagyarázni a nagyon technikai analfabéta vásárlóknak is, hogy miért is pont az adott típusra van szükségük.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely