mokushle

mokushle

42 értékelés

Azték Choxolat!

Az Azték az a hely, ahol mi nők feloldódhatunk egy hosszú nap után. Legyen szó csajos csevegésről vagy meghitt randiról, ez a biztos kiindulópont! A barátságos kis helyet és a piros ruhás, mindig mosolygós lányokat látva az embernek az az érzése, hogy egy párizsi csokoládéműhelybe tévedt be.
A különleges fűszerezésű csokoládék és kávék testet-lelket melengető hatása már az első kortynál érezhető. A kínálat mindig igazodik a szezonális igényekhez, alapanyagokhoz. Az egyetlen nehézséget az okozza, melyiket is válasszuk a sok csábító, illatos forró ital közül. Bárhogy is döntsünk, igazi sűrű csokoládét és keményre vert tejszínhabot kapunk.
Aztán ha kellőképpen átmelegedtünk, válogathatunk a sokféle formájú és pikáns ízesítésű kézműves bonbonok között, télen pedig szaloncukorra is leadhatjuk a rendelésünket. Az itt kapható minőségi alapanyagokból a honlapon közzétett receptek segítségével otthon is elkészíthetjük kedvenc desszertjeinket, melyek egy szép aztékos dobozva csomagolva ajándéknak is kiválók.
A hely egyetlen hiányossága a pici tér. Igaz, hogy ez adja meg a báját, de éppen emiatt nem lehet hosszan elüldögélni, mert mindig újabb vendégek toppannak be.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Nagyi Palacsintázója

A Nagyinál mindig hosszú a sor, de ezt általában nem bánom, mert amíg várakozom, van időm végigolvasni az étlapot, és bizony hosszú időbe telik, amíg dönteni tudok a sok ínycsiklandó töltelék között. Általában egy sós és egy édes palacsintát is kérni szoktam. Nagy adagokat adnak, így ez bőven elég, és az édes palacsintákra lehet kérni csokiszórást meg meggyet.
Tetszik, hogy faasztalok vannak, bár a bárszékek nem a legkényelmesebbek, és az a felirat is kissé ijesztő, hogy vigyázzunk az értékeinkre, miközben a táskámat, kabátomat nem is tudom rendesen lepakolni. Tetszik az emeleti részbe vájt kör alakú rész és a kovácsoltvas korlát, de mindig eszembe jut, hogy ha az a lyuk nem lenne, talán több asztal elférne.
A kiszolgálás általában pörög, viszont azt nem szeretem, amikor a pult alatt töltik meg a palacsintát. Valószínűleg ennek a helyhiány az oka, mégis furán fest. Olyan is volt már, hogy melegítőnadrágban voltak a dolgozók, ez sem túl esztétikus. Éjszaka még sosem tévedtem be ide, de jó ötletnek tartom, hogy akkor is nyitva tartanak.
A palacsintában sosem csalódtam, az áruk is baráti. Viszont egyszer kipróbáltam a krumplit, semmi különleges nem volt benne, és úgy éreztem, jobb lett volna, ha inkább palacsintát veszek az árából.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

A kortárs művészethez nem értek, de a Ludwig múzeum mindig kitalál valamit, amivel be tud csábítani. Itt láttam a Robert Capa-kiállítást és a Robert Mapplethorpe kiállítást. Mindkettőre úgy mentem el, hogy fogalmam sem volt, mit fogok látni, csak megtetszett a plakát. Aztán amikor a kiállító terembe értem, azonnal a képek hatása alá kerültem.
Úgy tudják felépíteni a tárlatot a legelső teremtől elindulva, hogy az ember végigkövetheti a művész pályáját, de a feliratok nem válnak zavaróvá. Van bőven tér, ahol sétálhatunk, elmélkedhetünk, messziről megnézhetjük a képeket, vagy le is ülhetünk eléjük. Elhozzák a legjelentősebb, legismertebb képeket, de ugyanakkor a kevésbé ismert vázlatokat, korai munkákat is. Az egyéb tárgyak, például korabeli újságok láttán pedig mindig elfog valami varázslatos érzés, mintha utaznék a múltban.
Azt is szeretem, hogy nem csak maguk a tárgyak vannak ott, hanem dokumentumfilmeket és visszaemlékezéseket is beszereznek, így nem csak a művészt, hanem magát az embert is megismerhetjük. A végén pedig persze vár az ajándékbolt.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Centrál Színház

A Centrálba először a Mindenből egy van című tévésorozat forgatása kapcsán kerültem. Rudolf Péter az egyik kedvenc színészem, hihetetlen volt élőben látni. De nem csak miatta, hanem az olyan fiatal tehetségek miatt is érdemes elmenni, mint például Földes Eszter.
Két terem van itt, a kisteremben szinte testközelből láthatjuk a színészeket. Volt szerencsém az első sorból nézni az És Rómeó és Júlia című darabot, ami hosszú évek óta sikerrel fut. Egyszerűen lenyűgözött.
Annak ellenére, hogy a színházi és filmes világ olyan ismert figuráival találkozhatunk, mint Oroszlán Szonja, Básti Juli vagy Scherer Péter, a színészek nincsenek elszállva maguktól. Játék közben érződik rajtuk a teljes koncentráltság, az alázat. A forgatási szünetekben vagy az előadások végén a meghajlásnál pedig látszik, hogy hálásak a közönség szeretetéért, és valami katartikus állapotba kerültek nem csak ők, hanem a nézők is. Főként vígjátékokat, például Woody Allen-darabokat adnak, de musical is található a repertoárban, és ha jól tudom, még a Beugrót is játsszák, hiába nem adja a tévé.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Jégbüfé

A Jégbüfé külön fogalomnak számít a budapesti lakosság körében. Jólesik bemenekülni ide a tömött buszmegállóból, vagy csak elrágcsálni egy forró, édes gofrit, amíg várakozunk, esetleg nyáron elnyalni egy fagyit. A sütemények nagy választékában a klasszikusok mellett olyan újdonságok is szerepelnek, mint az aktuális ország tortája.
Egyfajta átmenet ez a cukrászda és a talpon álló között. A jól megszokott berendezés és pénztáros nénik várnak, a kirakatban ballagási tablók, az üvegen túl a város elsuhanó forgalma. Arról se feledkezzünk el, hogy igazi fővárosi meeting point ez, minden korosztály számára.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Nyitott Műhely

A Déli pályaudvar közelében található ez a fogalmilag nehezen meghatározható képződmény. Kicsit galéria, kicsit teaház (méghozzá nem is akármilyen teákkal, amelyeket meg is vásárolhatunk), de mindenképpen szellemi műhely. Dohos könyvek, esőkabátok, innen-onnan összeválogatott székek adják meg a hely auráját, na meg azok a beszélgetések, felolvasóestek, koncertek, amelyeket sehol máshol nem találunk meg.
Parti Nagy Lajos felolvasóestjén vettem részt itt nemrégiben, és érdekes volt látni, mennyire sokféle ember gyűlt össze elvont bölcsész egyetemistáktól középkorú házaspárokig. Maga a nagy író pedig feltűrt ingujjal járkált az egyszerű emberek között, és mindenkire ráköszönt, mintha régi ismerőse lenne.
Az egész estnek volt egy olyan hangulata, mintha mi most egy titkos társaság lennénk itt a főváros eldugott kis irodalmi alvilágában.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Ha valaki a városban könyvtárt keres, ez az alap. A bestsellereket olvasó nagyik, a kötelezőket bújó kisiskolások és a környező egyetemek diákjai egyaránt megtalálhatók az olvasóközönségben. A fiatalok számára igazi találkahely ez. Mindig tele van a kávézó, az emeleti asztaloknál pedig sokan magánórákat tartanak. Vizsgaidőszakban megtelnek az olvasótermek, de még ilyenkor is találhatunk olyan üres termeket, amelyekben elbújhatunk a világ elől. Olyan ez, mintha egy klasszikus regény világába csöppennénk: kényelmes fotelek, kandalló és könyvek faltól falig.
Az egész könyvtárra jellemző a palotajelleg és a modernség kontrasztja. Az idén beszerelt beléptető kapukat a többség nyűgösen fogadta, az önkiszolgáló könyvkölcsönzés és visszavétel pedig szintén fennakadásra ad alkalmat, különösen a technika iránt kevésbé nyitott korosztályban.
A dolgozók összetétele eléggé vegyes. Vannak, akik készségesek, másokról süt az unottság, és olyan is akad, akitől jobb, ha nem kérünk segítséget.
A könyvek között sok ritkaságokat, különlegességet találunk, és az angol nyelvű állomány elég bőséges. Azonban a népszerűbb könyvek állandóan ki vannak kölcsönözve, és talán könnyebben beszerezhetők egy kisebb fiókkönyvtárból.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Művészetek Palotája

A Rákóczi-híd felől nézve egy ablaktalan monstrum ez az épület, belépve viszont tágas terek, elegáns bútorok és kifogástalan megjelenésű hostessek fogadnak.
Az egyetemi évek alatt nagyon sokat jártam ide kedvező diákjegyáraiknak köszönhetően. Így sikerült megnézem Wagner Ring-tetralógiáját, amely annak ellenére lenyűgözött, hogy korábban nem szerettem az operát mint műfajt.
A MüPa repertoárjának erőssége, hogy a világ minden tájáról elhozzák a legnagyobb tehetségeket, ha máshogy nem, élő közvetítéssel, ugyanakkor a könnyedebb műfaj kedvelőit és a gyerekeket is rengeteg színes programmal várják. Augusztus 20-án évről évre ingyenes dzsesszfesztivált rendeznek az épület előtt, ami igazi nyáresti kikapcsolódást nyújt.
Nem csak a csodálatos koncertteremre, de az épület minden részére öröm ránézni. Szeretem például azt a részt, ahol ferde lépcsőkön és padokon ülhet a közönség. Ugyanitt található egy kis zenebolt, amely igazi kuriózumokkal várja a zene szerelmeseit.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Salamander

Nem egy olcsó bolt, bár belvárosi viszonylatban kedvezőnek számít. Az üzletben az tetszik, hogy a cipőket hozzáillő táskával és pénztárcával állítják ki, így az ember egyből komplett képet kap, és mindent megtalál.
Jó minőségű, elegáns cipőket árulnak, és itt dolgozik a város egyik legkedvesebb eladója egy szőke hölgy személyében. Ritka az olyan eladó, aki nem olyasmit akar rátukmálni az emberre, ami nem kell neki, hanem pillanatok alatt felméri, milyen stílusú és méretű cipőt keresünk, és fáradhatatlanul hordja ki az ennek megfelelő cipőket a raktárból.
A keresést illetően nehézség, hogy mivel sok modell a raktárban van, eladó nélkül ezekre esélyünk sincs rátalálni. Másrészt nem a megszokott magyar számozás szerint jelölik a cipőket, így nem jön rá elsőre az ember, hogy melyik is az ő mérete.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Kolosy Téri Sütöde

A Kolosy téri sütödét már messziről észreveszi az ember nem csak a feltűnő, pékipari termékekkel dekorált külső fal miatt, hanem az illatok is ide vezetnek. Öröm ide belépni a zajos utcáról. Az ember hosszú ideig járathatja a szemét a jól megtermett, ínycsiklandó péksüteményeken, desszerteken. Nem csak pékség, hanem egyben cukrászda is, így mindenki megtalálja a fogára valót, legyen szó egy gyors reggeliről munka előtt, vagy valami különleges alkalomról.
Forgalmas helyen található, emellett sokáig nyitva tart. Átlagosak az árak, barátságos a kiszolgálás, a sajtos rolójuk pedig maga a tömör gyönyör. Jóval nagyobb és krémesebb, mint máshol.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

6 Kedvenc hely

Még több »
Centrál Színház
Révay utca 18., 1065 Budapest
Azték Choxolat!
Semmelweis utca 19., 1052 Budapest
Trófea Grill Étterem Újbuda
Hauszmann Alajos utca 6, B, 1117 Budapest
Művészetek Palotája
Komor Marcell utca 1., 1095 Budapest
Book Station
Katona József utca 13, 1137 Budapest
Papírtigris
Bécsi út 170, 1037 Budapest