D. Dóra

65 értékelés

Daubner Cukrászda

Az év bármely szakában, reggel, délben vagy este térjünk bár be a budai oldal legkedveltebb cukrászdájában a Rózsadomb aljában, egészen biztos, hogy kígyózó sorok fogadnak majd minket. Ez azonban ne rémisszen el bennünket, hiszen „csupán” az évtizedek óta megbízhatóan magas minőség eredményével találkozunk. A mosolygós, precíz és rendkívül gyors, szimultán több pénztárnál történő kiszolgálás pedig szavatolja, hogy nem kell sokáig a sorban ácsorognunk. A messze földön híres parfétorták mellett érdemes kipróbálni a kiváló csokoládéval és sok kandírozott gyümölccsel készülő narancsos trüffel tortát, a hamisítatlan házi marcipánnal vastagon rétegzett E80 tortát, vagy a klasszikusokat Stefániától Rigó Jancsiig. Ugyanakkor nem mehetünk el a sós sütemények mellett sem! A kiváló juhtúrós pogácsa, a mesés káposztás hasé egész évben kapható, kora tavasszal azonban ne feledjük a szezonális medvehagymás pogácsát, amíg van! Nyáron természetesen nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok, melyek rendszerint három hűtőpultot töltenek be – csak győzzünk választani! Egyetlen negatívum említhető, hogy nem lehet bankkártyával fizetni. De a verhetetlen ár-érték arány kárpótol!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Vapiano Fashion Street

A városi pörgésben élő ember számára a félgyors étterem – amiként a Vapiano is hirdeti magát – egy fantasztikus találmány. Nem csupán percek alatt készül el az ebéd a szemünk láttára, de mindenhez friss és minőségi alapanyagot használnak. Túlnyomó részt egyszerű, letisztult ízek jellemzik a tradícionális olasz konyha által inspirált német étteremláncot. Ha ide betérünk, közelebbi képet kaphatunk a valódi itáliai pomodoróról, carbonáráról, vagy pizzáról, mint a legtöbb pesti olasz étteremben. Itt a carbonara nem úszik a tejszíntől, mivel tojást is adnak hozzá, a paradicsomos szószban pedig a valódi, üde, piros zöldség és a friss bazsalikom íze dominál. A tésztaételek mellett természetesen pizzát és antipastit (leggyakrabban bruschettát és salátákat) is választhatunk magunknak, a könnyű ebéd vagy vacsora végén pedig Illy kávéval és különböző desszertekkel tehetjük teljessé az élményt. Ha arra járunk, feltétlenül tájékozódjunk az állandó kínálat mellett szezonálisan változó, aktuális ajánlatok felől is – ezek között rendszerint kellemes és ízletes meglepetésekre bukkanhatunk a letisztult, egyszerű paraszti konyha által ihletett fogásoktól az összetettebb, kifinomultabb ízekig.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Azték Choxolat!

Aprócska hely az Azték, szinte észrevétlenül bújik meg egy belvárosi passzázsban, de mindig üldögél odabent egy-egy első randis párocska. A hely ugyanis meleg színeivel és ellenállhatatlan csokoládé illatával rendkívül meghitt, tehát ideális helyszíne egy romantikus estének. Erőteljes aromájú arabica kávékat, nyáron pedig gyakran hűsítő turmixokat is lehet kapni, leginkább mégis a különféle forró csokoládéi miatt szerethető. Az egészen natúr ízektől a meglepő fűszerezésekig mindent megtalálunk, alkalmanként nem csak koromsötét feketecsokiból, hanem fehérből is. És ha már adunk az élménynek, nos, itt kapható Budapest legfantasztikusabb tejszínhabja! A felszolgálólányok a hűtőből, tálban veszik elő a felvert habot és fakanállal porciózzák a poharakba – egyszerűen vétek kihagyni! Különleges csokoládébonbonok és –desszertek is kaphatók náluk; a hagyományos tojáslikőrös, mogyorós, nugátos típusokon túl tartanak olyan izgalmas darabokat is, mint a Vilmos körtés, pálinkás, liofilizált ibolyaszirmos vagy borókakrémes csokibonbonok.

Hasznos ez a vélemény? Igen

á table!

A II. kerületnél nem kell messzebbre mennünk, ha kifogástalan minőségű francia pékárura vágyunk! A tökéletes bagett végre kapható Budapesten, méghozzá sok más, ropogós külsejű, belül puha és omlós pékáru társaságában. A kishazánkban szerencsére egyre fejlődő és bővülő reggeliző-kultúra egyik legújabb gyöngyszeme ez a francia pékség, ahol minden nyalánkság neve autentikus módon eredeti nyelven van kiírva. A bagettek, kenyerek, cipók, kalácsok mellett nemcsak különleges ízvilágú péksüteményekkel várják a betévedőt (noha a vajas-leveles tésztába burkolt pisztáciás-csokoládés csodát nem lehet kihagyni!), hanem igazán modern, nagyvárosi, rafinált desszertek, pohárkrémek és süteménykosárkák is vásárlásra csábítanak. Az eladó teret egy üvegfal választja el a konyha egy részétől, ahol ha bekukucskálunk, láthatjuk, hogy itt tényleg valódi, lisztből, tojásból készült tésztából csinálnak mindent, méghozzá teljesen frissen, fagyasztva történő hosszadalmas szállítás nélkül! Nagy-nagy pirospont jár ezért! Hozzá kell tenni, hogy a minőség mellett az árszabás is a nyugati sztenderdhez igazodik: az ismert franchise-okhoz képest kétszer-háromszor mélyebben kell nyúlnunk a pénztárcánkba, de amit kapunk, az nem térfogatnövelt, fojtós, száraz tészta, hanem laktató és nagyon finom reggeli. Vagy ebéd, vagy vacsora!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Fahéj Kávézó

A Fahéj a szemközti épületben tanuló zeneművészetisek egyik törzshelye, az a fajta jól bejáratott, kellemes hely, ahova az ember leugrik egy kávéra két óra között, vagy a nap végén sörözni a csoporttársakkal. Ennek megfelelően a két, egyenként sem túl nagy helyiségből álló műintézmény dizájnja is a kedvesen avítt, kissé kopott, de melegséget és otthonosságot sugalló vonalra megy rá, megfelelő számú kottarészletet és hangjegyeket felhasználva a dekorációban. Ennek ellenére a Fahéjt nem csak zenészek kedvelik, hanem olyan régi vágású bölcsészek és joghallgatók is szép számban megfordulnak itt, akik még a romkocsmák térhódítása előtti idők iránt éreznek nosztalgiát. A Fahéj nem csak azért nagyon szerethető, mert az egész stílusa valahogy olyan békelebeli, hanem mert az áraik normális keretek között mozognak (annak ellenére, hogy az V. kerületben vagyunk!), a kávéjuk Illy, a házi söreik pedig nagyon kellemesek, különösen tekintettel a csapolt barnára!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Culinaris Étterem

A delikátesz üzlet rendkívül magas árszabása ellenére még ma is Budapest legszélesebb és legkülönlegesebb kínálatát biztosítja a gasztrománoknak. Nincs olyan szeglete a világnak, aminek konyhájába ne adna lehetőségünk bepillantani. Kiválóak a húsáruik, felvágottjaik, pástétomaik is, valamint az exkluzív minőségű lisztek, de érdemes körbenézni az egyébként nehezen beszerezhető csokoládékülönlegességek között is. Az üzletet kiegészítették egy nagy sikerrel működő étteremmel is, ahol naponta frissülő menüajánlatok között lehet válogatni, melyek természetesen nem nélkülözik a ritka alapanyagokat sem, hiszen egy kellemesen elköltött ebéd után jóformán minden hozzávalót megvásárolhatunk a boltban. Ha valakinek számít, milyen mélyen kell a pénztárcájába nyúlnia egy-egy különleges fűszerért, kávéért, alapanyagért, akkor érdemes rászánni az időt és körülnézni a város más delikáteszeiben, az azonban biztos, hogy a Culinarisban rendkívül nagy választék és igényesen összeállított termékpaletta vár ránk.

Hasznos ez a vélemény? Igen

La Delizia

Fő profiljuk a sós és édes kekszek, teasütemények árusítása, találunk azonban mindig egy-egy süteményt, szelet tortát, nyáron pedig fagylaltot, amelyre elcsábulhatunk. Ha arra járunk, mindenképpen érdemes beugrani egy gouda sajtos vagy rozmaringos grissinire, mert ezek igazán jó ízűek és roppanósak, melegebb időben remekül passzolnak a kreatív ízkombinációkkal operáló limonádékhoz, hidegben a jó minőségű kávékhoz, vagy teákhoz. Noha a kis manufaktúra kétségkívül az adalékanyag-mentességre és valódi alapanyagok (többek között igazi vaj) használatára hegyezik ki tevékenységüket, az édes kekszek valahogy számomra mégis elmaradnak az otthon készítettektől. A hely kialakítása is hagy némi kívánnivalót maga után, a berendezés zavaró módon nem talál harmóniára a belsőépítészeti megoldásokkal (lásd acélkorlát). Egy dolog azonban biztos: ha éppen találunk náluk házi csokoládétortát, azonnal csapjunk le rá, mert az olyan, amilyen a nagykönyvben meg van írva! A város talán legjobb csokitortája, igazán potom áron. Ez tényleg olyan, amilyet a nagymama sütne.

Hasznos ez a vélemény? Igen

Szeráj Török Étterem Gyorsbüfé

A Szeráj egy biztos pont az éjszakában. Nagyon jól megközelíthető és az árai verhetetlenek – pláne, ha a minőséget is hozzászámítjuk, hiszen jófajta hússal és sok zöldséggel, különösen rengeteg friss padlizsánnal dolgoznak. Az adagok is hatalmasak, a partizó fiatalok nagy örömére, itt aztán adhatunk némi ballasztot a gyomrunknak egy-egy átmulatott éjszaka alatt. Tipikusan az a hely, ahova az ember nem azért tér be, hogy különlegességeket fogyasszon, hanem hogy egy megbízható színvonalon üzemelő gyorsétteremben, a nap szinte bármely szakában hozzájusson kedvenc kebabjához. Márpedig abban nincs hiba. Ha mégis egy kis pluszra vágyunk, feltétlenül kérjünk hozzá pohárban joghurtot – elvégre úgy az igazi!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Könyvudvar

A Könyvudvar a világ egyik legszerethetőbb helye. A Múzeum körúton egy gyönyörű bérház földszintjén négy helyiség telis-tele van könyvekkel. Elvben szépséghibásak, gyakorlatilag gyönyörűek, szinte érintetlenek és fillérekért árulják őket. Igaz, kártyával nem lehet fizetni, a számítógépes rendszerük nem a legmodernebb módon kiépített, az eladók viszont pontosan tudják, hogy mi van és hogy miből mennyi van, információt tehát kielégítő mértékben kaphatunk. Mégis érdemes akár órákig mazsolázni a könyvhalmok között, mert kincsekre bukkanhatunk! Nem véletlen, hogy az üzletet leginkább egy fix törzsvásárlói közönség tartja fenn. Valóban szinte családias hangulata van az egész helynek, egy könyvmolynak egyszerűen nem lehet nem szeretni!

Hasznos ez a vélemény? Igen

Cirko-Gejzír mozi

A Cirkó-Gejzír mozi mögött egy remek kis csapat áll, akik nem csak a vetítőhelyet üzemeltetik, hanem Cirkofilm néven a hazai filmforgalmazás területén is azon dolgoznak, hogy minél több art besorolású, érdekes és értékes film kerülhessen az erre kíváncsi magyar nézők elé. Munkájukat nagyon ügyesen végzik, hiszen ők is többé-kevésbé a visszajáró vendégekre építenek, a Cirko mozi törzsközönségéhez tartozni pedig igazán nem rossz. A különleges filmek mellett – amiket mindig kópiáról, tehát nem DVD-ről vagy merevlemezről vetítenek – folyton találunk a kínálatukban rendezvényeket, tematikus fesztiválokat, amelyeknek kiváló hangulata és rendszerint nagyon érdekes közönsége is van.

Hasznos ez a vélemény? Igen

0 Lista

Még több »

0 Fénykép

Még több »
Még nincs fénykép

0 Kedvenc hely

Még több »
Még nincsen kedvenc hely