Vitéz Kürtős

0 értékelés
Cím:
1039 Budapest, Rákóczi utca 36.
Telefonszám:
+36-70-5884392
Kategória:
Vásárlás

További információk

Üzletünk a Csillagvár Bevásárlóközpontban található.

Több mint 5 éve szerves résztvevői vagyunk országszerte a nagyszabású rendezvényeknek, hagyományőrző népi iparművészeti és kézműves vásároknak, valamint gasztronómiai fesztiváloknak, mint erdélyi hagyományos, helyben készített, faszénparázson sült kürtőskalács készítők.

Vállalkozásunk fő sajátossága, hogy magunkban hordozzuk az otthonról, székelyföldről hozott igazi forma- és íz világot, a szorgalmat, amely munkapontjainkon hűen tükröződik a hagyományos készítési módozatok betartásában, legyen szó kürtőskalács vagy más házi jellegű finomságok elkészítéséről. Sajátosságunk, hogy kézzel és helyben dagasztjuk a tésztát, valamint a kürtőskalács készítés összes művelete végig tekinthető, így nevezhetnénk gasztronómiai ill. mesterség bemutatónak is tevékenységünket.

A legnépszerűbb legenda szerint a kürtőskalács eredete a tatárjáráshoz kapcsolódik. A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és fölmutatták a tatároknak: „Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak. Ez időtől nevezik a kürtőskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben az alatt az elnevezés alatt található. Egy szó mint száz nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik történet áll közelebb a valósághoz, éppen ezért aki nem hiszi járjon utána.

Célunk megőrizni elődeink több évszázados gasztronómiai hagyatékát, hogy ebben a gyorsuló és mesterséges világban, amikor egyre nagyobb teret hódítanak a mindenféle szín és íz javítókkal készített ételek és sütemények, sikerüljön majd továbbadni mindazt unokáinknak is, ami gyerekkorunkban oly kedves volt.

Vállaljuk a hagyományos, helyben készített, faszén parázson sült kürtőskalács előállítását hagyományőrző kézműves vásárokon, fesztiválokon, mesterség bemutatókon, gasztronómiai kiállításon, vásáron vagy bármilyen jellegű szervezett rendezvényen (céges, születésnapi partyk).
Fizetési módok: Készpénz
Pláza Csillagvár Bevásárlóközpont
Ha helytelennek találsz egy adatot, kérd annak módosítását!
Cégtulajdonosként kérhető a profil kezelésének átvétele is.
korábbi értékelés - Vitéz Kürtős

Hasonló szolgáltatók a közelben

Thumbnail Pizza Paradicsom 1035 Budapest, Vörösvári út 13
47 értékelés
Thumbnail Dagály Strandfürdő és Uszoda 1138 Budapest, Népfürdő utca 36.
30 értékelés
Thumbnail Boglárka Szalon 1067 Budapest, Teréz körút 41 fsz 6.
113 értékelés