Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő

(5.0) - 18 értékelés
banner
Cím:
5900 Orosháza, fasor utca 3
Telefonszám:
+36-68-411962
Kategória:
Gyógyfürdő

További információk

Nyitva tartás
2011. január 1-tõl


Gyógyászat: Élményfürdõ Szauna-park: Termál medence

Hétköznap 07:30 - 16:00 10:00 - 20:00 15:00 - 20:00 08:00 - 20:00
Szombaton 08:00 - 12:00 10:00 - 24:00 10:00 - 24:00 08:00 - 20:00
Vasárnap 08:00 - 12:00 10:00 - 20:00 10:00 - 20:00 08:00 - 20:00


Gyopárosfürdõ története


1867. azaz a "kiegyezés” utáni évtizedek jó irányú, sõt nagyjelentõségû eredménye volt Orosháza közelében, (3 km) belterületén szervesen számítható Gyopárosfürdõ kiépülése, létrehozása. A tó közvetlen partján egy településrész már elõbb is lakott volt: ez Orosháza-Gyopárhalma.
A feljegyzések szerint 1846-ban alapították. Orosháza község népességének “feleslege” alkotta e rész lakosságát. Ez a terület a jegyzõkönyvek szerint Károlyi Margit grófnõ birtoka volt. “Kisemberek” vették meg a kiosztott földeket. Veteményesnek használták, majd szõlõt telepítettek be. Ez utóbbit bizonyítja, hogy 1873-ban hegybírót is választottak.
A korabeli jegyzõkönyvek tanúsága szerint már 1892-ben 736 lakója volt Gyopárhalmának. Rátérve a Gyopárosi tó ismertetésére, a víz gyógyhatása a kiemelhetõ. Az ott megforduló fürdõzõk tapasztalták a víz gyógyhatását a hatvanas évek végén. A környék lakói az ott élõ parasztság elõször a tó vizét kenderáztatásra, lófürösztés céljára használta. A fürdõ céljára való használatát kezdeményezte Dr. László Elek, aki abban az idõben már Orosháza jeles orvosa volt. 1869. volt az az év, amikor megkezdte és hosszú évtizedeken át szervezte a fürdõ “kulturált kiépítését”.
Elsõ dolga volt a fent említett népi tapasztaltok nyomán a tó vizének vegyelemzése. A korabeli írásokból idézve: “... ezen vízben oly hatásos magukban oly gyógyerõt tartalmazó részek vannak, hogy annak elhanyagolása és a szenvedõ emberiség részére hasznosításának elmulasztása méltán vétkes gondatlanságnak tekinthetnénk!...” 1870-ben megindult a fürdõ építése. Sajnos a község képviselõ-testülete mereven elzárkózott a tóval kapcsolatos kiadásoktól, és úgy határozott, hogy „Gyopáros kenderáztató marad.” Azonban a képviselõ-testület úgy is határozott, hogy megengedte a tavat fürdésre is használják. Kijelöltek a tó déli partján egy helyet fürdésre. A korabeli sajtó is sokat foglalkozott Gyopáros ügyével. Így, a nyolcvanas években már látogatott és “széles körben” ismert fürdõhely lett Gyopáros. Orosháza és környéke, sõt a megye közelebbi lakói mindinkább felismerték a tó vizének kitûnõ gyógyhatását. Megélénkült a fürdõ forgalma, ezért 1885-ben a község testülete elhatározta, hogy a nõk számára külön vetkõzõ-kabinokat készíttet. A tó vizét felküldték az Országos Vegyelemzõ Intézethez, szakvéleményezésre. 1886-ban ennek hatására megszületett a határozat: “A képviselõ-testület a gyopárosi tónak fürdõi jellegét ezennel kimondja!” 1886 és 1893 között a fürdõ tehát intenzív fejlõdésnek indult. A következõ lépés volt a kenderáztatás és a fürdõ teljes elkülönítése. A forgalom megnõtt, új kabinok létesültek.
1893 utáni években sajnos, a fürdõ fejlõdésében hanyatlás mutatkozott. El-elmaradtak a fürdõzõ vendégek. Elhanyagolták a fürdõ környékét. A tó partja közelében elszaporodott a nád. Ez kellemetlen szagot terjesztett. Ezért az igényesebb vendégek mellõzni kezdték a fürdõt, errõl adott hírt a korabeli sajtó. Kevesebb lett a bevétel. Ez lassan, de biztosan ráébresztette a község vezetõit arra, hogy befektetések árán is, de javítani kell a helyzeten. Elhatározták, hogy a nádat kiirtják, a tó medrét kitisztítják, a tó környékét parkosítják. Meghirdették a bérbeadást. A hirdetésre nem érkezett ajánlat, pedig a község elöljárósága “pénzt a bérlõktõl remélt”. A terv nem sikerült. A század elején maga a község végeztette el a meder tisztítását, a nád kiirtását.
A század elsõ éveiben már végre tetemesebb, komolyabb pénzösszegeket áldozott az elöljáróság Gyopárosra. A fürdõt saját kezelésbe vette. Ez már komolyabb jövedelmet hozott és ezt fejlesztésre fordították. A község kezelésébe vett fürdõ most már 1906-ban kulturált formát öltött. Megkezdték a tó partjának kiépítését. Így a tavat két méteres vízmélységre kimélyítették, a tó partján nagyarányú parkosítás-, fásítás kezdõdött, megépítették a községi szállodát, 40 vendégszobával.
1906 nevezetes dátum Gyopáros életében. Beindult az Orosháza-Szentes vasútvonal, amely érintette Gyopárost is. Ez lehetõvé tette Orosháza-Gyopáros különjáratot. 1908-ban a község a már fás ligetben ártézi kutat fúratott. 1909-ben, tehát a következõ évben “fiókpostát” nyitottak Gyopároson. Beindult a fürdõ-orvosi szolgálat, amely a fürdõ közegészségügyi követelményeire nagy gondot fordított.
A felsoroltak a fürdõ látogatottságát ugrásszerûen megnövelték. Elterjedt a fürdõ népszerûsége a község körzetében, a környéken. Ez megnövelte a fürdõ jövedelmét. A fejlõdést az elsõ világháború sajnos visszavette. A kiépítés, bõvítés stagnált. 1925-tõl a fejlõdés újabb lendületet vett. Mégpedig Orosháza kisállomástól Gyopárosra kiépült a kisvasút, a tó északi partján megkezdõdött az úgynevezett “HÕSÖK LIGETE” létesítése, ahová szebbnél szebb fákat, bokrokat telepítettek, ültettek. a tó déli partján szép üdülõket, “villákat” építettek. A második világháború újabb megtorpanást okozott szeretett fürdõnk életében. 1958-ban újra jelentõsebb fejlõdésnek indult. Komoly beruházásokkal beindult a medenceépítés és ez kabinok létesítését, építését vont maga után.
Első értékelő
Ha helytelennek találsz egy adatot, kérd annak módosítását!
Cégtulajdonosként kérhető a profil kezelésének átvétele is.
18 korábbi értékelés - Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő
Hajcika Hajcika
18 értékelés
0 követő
4 plecsni
25 hasznos vélemény
2015. 05. 24. 19:16

Most voltunk a párommal először egy kicsit messze van Nagyváradtól de mondhatom meg érte el menni gyönyörű hely a fürdő a tó nagyon jól fel töltödtünk kikapcsolodtunk pedig esett az eső de egész napos programot tudsz el tölteni bent is az élményfürdőbe köszönjük

Nagyne Eva Nagyne Eva
7 értékelés
0 követő
2 plecsni
1 hasznos vélemény
2015. 01. 30. 13:23

26-éve itt lakom , csodálatos hely minden korosztály számára . Egy tóparti séta felüdít , a gyógyvize csodákat tesz .

Zsuzsanna Sipkó Zsuzsanna Sipkó
3 értékelés
0 követő
2 plecsni
0 hasznos vélemény
2014. 01. 14. 16:30

A hétvégén a párommal kikapcsolódtunk az Élmény fürdőben. Kellemes, színvonalas, igényes, tiszta fürdő. Jó programok várták az oda látogatókat (szaunaszeánszok). Büfé, és étterem is van a fürdő területén. Jól éreztük magunkat.

Hasonló szolgáltatók a közelben

Thumbnail Pingvin Patika 5900 Orosháza, Győri Vilmos tér 1
7 értékelés
Thumbnail Kéknefelejcs Cukrászda 5900 Orosháza, Kossuth Lajos utca 48
4 értékelés
Thumbnail Morrison's 2 1055 Budapest, Szent István körút 11
129 értékelés
Túri Lejla Túri Lejla
6 értékelés
0 követő
2 plecsni
2 hasznos vélemény
2014. 01. 29. 08:06

Nyáron voltam. Nagyon tetszett a környezet. A sok terület ahová le lehet telepedni. Mindenkinek meg van a maga szája ízének a világa. Picitől az idősig, mindenkinek kitaláltak valami kis izgalmasat egy napra.

Sz. Krisztina Gabriella Sz. Krisztina Gabriella
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2014. 01. 09. 15:34

Ma voltam masszíroztatni és nagyon jól esett!Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!Csodálatos fürdő és élménypark,figyelnek az emberek igényeikre is,kedvesek,segítőkészek az ott dolgozó emberek.Folyamatosan bővítenek,ez szupi!!!

Mihaliczáné Kovács Erika Mihaliczáné Kovács Erika
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 11. 17. 18:48

Nagyon kedvesek az ott dolgozók , csodálatos a fürdő, tiszta a vize, sok különböző medence van így a család minden tagja talál megfelelőt.Jók a csúszdák az élmény része.Jó kifőzdéket találunk bent és elfogadják az utalványt is ,ez megkönnyíti a fogyasztást.

E. FERENCNÉ E. FERENCNÉ
2 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 10. 03. 12:07

Nagy kedvencünk Gyopárosfürdő.A gyógyfürdő egy magas üvegházban található.Kávébarna vize mindig segít derék fájásunkon.Mint,ha egy botanikuskertbe járnánk pálmák között gyógyulhatunk.Ha télen látogatsz ide láthatod,hogy kint milyen havas a táj,miközben te elmerülsz a meleg vízben.Egy tó köré épült a fürdő amit körbesétálhatsz.Partján kilátótorony amit,ha megmásztál gyönyörködhetsz a táj szépségében.Természetesen itt is van élményfürdő,vadvízi áramlás,csúszdák,dagonyázók,pezsgőfürdő.Ajánlom mindenkinek.

Szabó Tibor Zoltánné Szabó Tibor Zoltánné
26 értékelés
0 követő
4 plecsni
13 hasznos vélemény
2013. 09. 17. 23:16

Itt Orosháza környékén ez egy kincs! Régen is létezett a Gyopárosi-Tó. Nagyapám mesélte, hogy amikor nyáron jöttek haza az aratók a nehéz nap után megálltak a Tó-nál, a férfiak ledobták a bőgatyát megfürödtek és a lovakat kocsistól behajtották a szélén lévő mocsárba. Tanulság:akkor is tudták, de még hogy, hogy mi mire jó! A GAZDA megtisztult a portól , a LÓ lába meggyógyult a mocsárban az "iszap-pakolás"-tól, a KOCSIKERÉK megdagadt és nem nyikorgott az esti falu utcáiban. OROSHÁZA város, volt amikor azt mondták:Ez a FALU VÁROS!
Mamár új Főterünk van, igazán szép üdítő növényekkel a közepén egy üveg KÖRTEFA-val. Sztorija: amikor az "elsők" idejöttek, csak mocsaras vidéket találtak és két vad-körtefát, oda kötötték ki a lovaikat. Mi meg kivisszük a kicsiket most a vízesésbe gyönyörködni. No mégegy: van egy Üveggyárunk, ahól síküveget is gyártanak és mondom "körtefa"-t is!
Ahól én táncolni tanultam a fiúktól az egykor híres ALFÖLD SZÁLLÓ bárja nincs már, lebontották, a Kossuth szobrunk máshol, de Arad felé mutat.
Én 40 évig máshol éltem, de itt születtem és az őseimet itt találhatom, igaz már csak virággal a kezembe....Vannak, jönnek a kicsinyeim, akikért érdemes volt hazajönni. Gyopárosfürdőn minden van, akiknek ajánlot-tam csak dícsérik, gyógyvíz és minden ami szem s szájnak ingere! Mondom MINDEN! Bárki kipróbálhatja télen-nyáron gyógyulhat és szórakozhat itt akárki.

B. Anikó B. Anikó
5 értékelés
0 követő
2 plecsni
3 hasznos vélemény
2013. 09. 13. 15:39

Jól kialakított fürdő, az új élményfürdő szárnya pedig tényleg mindenkinek élményt nyújthat. Van úszómedence, strandröplabda pálya, nagy füves terület. Kimondottan jó látvány, élményelem a kilátó a strand területén. Egy hosszú hétvége eltöltéséhez tökéletes.

Fülöp Zoltán Fülöp Zoltán
2 értékelés
0 követő
1 plecsni
2 hasznos vélemény
2013. 08. 26. 14:55

Voltam már egy pár helyen, de itt a család minden tagja megtalálta a pihenés-szórakozás lehetőségét,tiszta,megfizethető árak itt azt éreztem hogy a szolgáltatok vannak értem lesték hogyan tudnának a kedvünkben járni,sikerült nekik. VISSZA JÖVÜNK.

lendvai eszter lendvai eszter
2 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 08. 25. 18:00

sziasztok. parommal toltottunk el itt egy negy napos hosszu hetveget. osszel voltunk es nem bantuk meg hogy elmentunk. szep a kornyezet udvarias a kiszolgalas a szobak mindennel felvannak szerelve .rengeteget csuszdaztunk es mellette a,mikor jobb ido volt bejartuk a kornyeket.szep helyen van es megfitzetheto a szoba ar. mindenkinek ajanlom. iden ismet elmegyunk.

Szabó Tibor Zoltánné Szabó Tibor Zoltánné
26 értékelés
0 követő
4 plecsni
13 hasznos vélemény
2013. 08. 25. 14:21

Udvarias kiszolgálás, kellemes gyógyvíz/szaunával, élményfürdó. Nagy, gondozott srtandterület, sok, sok programmal. Legutóbb Kenyér Ünnep országos versennyel. Szállodák, Éttermek és sokfajta kényeztető ötlet!

Szijártó Géza Szijártó Géza
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 08. 25. 10:15

Augusztus 18-21 között töltöttünk el a családommal 3 éjszakát a gyógyfürdőhöz tartozó 5 ágyas faház kemoingben.A faház kényelmes,összkomfortos felszereltségü és a szállás díja(18200 HuF/éjszaka)tartalmazza a fürdő belépő árát is.A kemping minössze 600 méterre van a fürdőtől,csendes,nyugodt környezetben.Ajánlom minden olyan nyaralónak aki nyugodt körülmények között akar eltölteni pár napot.

G. Vivien G. Vivien
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 07. 30. 13:27

Az élmény fürdő és az egész park Zseniális, gyönyörű, tiszta. A medencék kulturáltak a csúszdák biztonságosak és mindenki megtalálhatja a számára tökéletes elfoglaltságot, csak ajánlani tudom. Alig várom, hogy ismét ott nyaraljunk :)

S. Nikoletta S. Nikoletta
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
3 hasznos vélemény
2013. 07. 16. 21:38

Az élményfürdő egyszerűen fantasztikus, nagyon meg vagyok elégedve ezzel a fürdővel, a belépő sem drága, ahhoz képest hogy milyen jó dolgokat is lehet itt csinálni, valamint a környezet is gyönyörű, főleg a tó és környéke. A családommal már 5 éve ide járunk minden augusztus 20.-án és mindig nagyon jó programok vannak, valamint gyönyörű tŰzijátékot láthatunk. Csak ajánlani tudom, nekünk nagyon bevált.

Gemelos Gemelos
593 értékelés
4 követő
26 plecsni
185 hasznos vélemény
2013. 06. 25. 09:51

Nagyon szép és elfogadható árakkal üzemelő gyógyfürdő, mi az élményfürdő után szaunáztunk, nagyon jó volt.

Bettu_ska Bettu_ska
610 értékelés
2 követő
28 plecsni
227 hasznos vélemény
2013. 05. 31. 16:41

Az élményfürdő fantasztikus, jó árban vannak a belépők, nagyon szép helyen van, minden nagyon jó.

K. Dorina K. Dorina
2 értékelés
0 követő
2 plecsni
0 hasznos vélemény
2013. 05. 19. 19:20

igazán ki lehet kapcsolódni és nagyon kedvező belépő árak vannak!