Delhi Darbar Indiai Étterem

(5.0) - 2 értékelés
Cím:
1074 Budapest, Dohány utca 54.
Telefonszám:
+36-1-3218092
Kategória:
Indiai étterem, Pakisztáni étterem

További információk

Autentikus Indiai Étterem a város szívében .

A Darbar szó iráni kifejezés, jelentése: a Shah nemes udvara. Később Indiában és Nepálban a szó az uralkodó udvarát vagy feudális fogadását jelentette. Utóbbit törvénybe iktatták és lejegyezték a perzsák és a perzsa- türkman uralkodók.

A Darbar szó jelölhet feudális állam gyűlést, melyen a fejedelmi államok ügyeit intézték, vagy csupán ünnepi összegyűlést, mint a britek indiai uralkodása idején.

Előbbi jelentésében, a Mughal származású uralkodók és a gyarmati India, néhány szomszédos hindu ill. muzulmán monarchia, mint pl az Amir vagy Afganisthan, látogatókat fogadott meghallgatás, kitüntetés, üzletkötés céljából a Durbar-ban.

A Durbar az állam minisztertanácsát is jelenthette. A Durbar-t többféle résztvevők látogatták: az ünnepségeken az udvari előkelőségek (királyi dinasztia, wasir, különféle méltóságok, fő jagirdar-ok voltak jelen. Az állam valódi politikai és közigazgatási ügyeit azonban leginkább egy a herceg körül csoportosuló belső kör intézte, melynek tagjai részben azonosak voltak az előbbi csoport tagjával, gyakran diwan-nak is nevezték (ez eredetileg egy másik szó a meghallgatási és tanácskozási teremre, de Indiában inkább a Titkos Tanács és kancellária kifejezésére használták).

Utóbbi jelentésében nagyszabású ünnepélyes gyűléseket jelölt, melyet a Brit Raj időszakában Delhiben, és másutt Delhi Durbar hívtak. A Korona iránti hűséggel kapcsolatban tartottak bemutatókat, mely szintén létfontosságú volt különféle háborúkban, melyekben Britannia részt vett.

Ez a gyakorlat Lord Lytton nyilatkozattétel Durbar-ával keztdődött 1877-ben, Victoria királynő India első Fejedelemasszonyává való kinevezésének ünnepén. Durbar-okat az ezt követő években is tartottak, az előbbieknél még nagyobb színpompával, ragyogással. Például 1903-ban zajlott a Koronázási Durbar eseménye Delhiben. Ekkor VII. Edward brit trónra lépését valamint India Fejedelme cím elnyerését ünnepelték. Ezen eseményt India alkirálya, Lord Durzon vezette.

A Durbar gyakorlatának tetőfoka azon Delhi Durbar-on teljesedett ki, melyet 1911 decemberében tartottak, V. George és felesége, Mary kirfilyné India Fejedelme és Fejedelemasszonyává való hivatalos koronázása alkalmából. A király és a királyné személyesen jelentek meg a Durbar-on, koronázási palástjukat viselve. Ez példátlan esemény mind India mind a Birodalom történetében, melyet rendkívüli pompával, ragyogassal kísértek. Az egyetlen brit uralkodócsalád, mely a brit uralkodás idején Indiába látogatott. Gyakorlatilag minden törvénykező fejedelme, nemes, említésre méltó személy jelen volt e ünnepségeken, hogy személyesen fejezhessék ki hódolatukat legfelsőbb uralkodójuknak.

Ezek talán a Föld legnagyobb hivatalos bemutatói voltak, pompás parádéval, elefántokkal, az indirekt uralkodás sikeres brit kolóniális mintájának káprázatos ábrázolásaként. A Raj nagyrészt függött legtöbb fejedelemség vezetőjének hűségétől, legföbb uralkodójukhoz való feudális elkötelezettségük révén a Brit Korona elfoglalt a Mughal dinasztia helyett egy poziciót, amikor az első Durbar-t felszentelték, szimbólikusan kifejezve a Hind Kaiser-ének (India Uralkodója) új stílusát (különösen attól kezdve, hogy formálisan átvette a HEIC-től).

Számos emlékmű emlékeztet Indiában a Király és a Királyné látogatására, a legemlítésreméltóbb a Mumbai-i India Kapu bejárata (Gateway of India) nevet viseli.
Első értékelő
Fizetési módok: Amex, Készpénz, MasterCard, Visa
Elfogad bankkártyát? Igen
Ha helytelennek találsz egy adatot, kérd annak módosítását!
Cégtulajdonosként kérhető a profil kezelésének átvétele is.
2 korábbi értékelés - Delhi Darbar Indiai Étterem
F. Maria F. Maria
1 értékelés
0 követő
1 plecsni
4 hasznos vélemény
2013. 07. 16. 12:53

Aki szereti az iniai konyhát,a változatos,színes és ízes ételeket,annak érdemes kipróbálnia a Delhi Darbar éttermet.Mindig friss,kiváló minőségű alapanyagokat használnak és az árak is elérhetőek.Meleg,családias hangulat,andalító indiai zene,kedves és előzékeny kiszolgálás biztosítja azt,hogy a hely alkalmas legyen baráti beszélgetésekhez,családi eseményekhez,vagy akár első randihoz.

Hasonló szolgáltatók a közelben

Thumbnail Daubner Cukrászda 1025 Budapest, Szépvölgyi út 50
174 értékelés
Thumbnail Morrison's 2 1055 Budapest, Szent István körút 11
129 értékelés
Thumbnail Boglárka Szalon 1067 Budapest, Teréz körút 41 fsz 6.
113 értékelés